3000 χρόνια και η πορεία του Πλούτωνα στον Αιγόκερω

Πως επηρέασε την ανθρωπότητα μέσα σε 3000 χρόνια ιστορίας.

Του Χρήστου Άρχου M.Sc

Ο Πλούτωνας λόγω της φύσης του σαν Πλανήτης επηρέαζε και θα επηρεάζει πιο πολύ τον κόσμο μακροκοσμικά, με γεγονότα τα οποία θα είναι πολλές φορές καταλυτικά για τον ίδιο τον άνθρωπο. Εμείς πήραμε μία μηχανή του χρόνου και γυρνάμε πίσω 3000 χρόνια, περίπου το 1000 π.χ για να δούμε τις σημαντικές εξελίξεις τις οποίες έφερε η είσοδος του Πλούτωνα στον Αιγόκερω από τότε μέχρι και σήμερα.

 ( το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2007 στο eportal.gr)

Ο Πλούτωνας από το 1000π.χ μέχρι και σήμερα μπήκε 12 φορές στον Αιγόκερω και θα μπει τώρα στη 13η.  Στο πέρασμα του χρόνου έφερε καταλυτικές αλλαγές στην πορεία της ανθρωπότητας. Από την διαίρεση του Ισραήλ μέχρι και την έκδοση του Κοινωνικού συμβολαίου του Ρουσσώ, η πορεία του Πλούτωνα στον Αιγόκερω αυτό που έφερε, ήταν διαρθρωτικές αλλαγές στα θεμέλια των κρατών αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.

 

1) Από το 1000π.χ μέχρι και τη Γέννηση του Χριστού

Σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι από τις πιο σημαντικές εξελίξεις που φέρνει ο Πλούτωνας σε αυτό το ζώδιο είναι η διάλυση κρατών, αρκετά φημισμένων. Από την τοπική δύναμη του Ισραήλ που χωρίσθηκε σε κομμάτια κατά την πρώτη περίοδο που μπήκε ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω έως την διάλυση της Βαβυλώνας και της αυτοκρατορίας της από τους Ασσύριους κατά τη 2η είσοδο του. Στη συνέχεια, στη πορεία των πτώσεων των Κρατών, έχουμε την επιθετική πολιτική του Βυζαντίου. Διέλυσε πολύ εύκολα το κράτος των Βανδάλων, αλλά και το το βασίλειο του Moor και των Ιπποτών της Ρόδου, που οδήγησε στην μετακόμιση τους στη Μάλτα.

Σε όλες τις περιπτώσεις η διαφθορά και η παρακμή ήταν παρούσες με την είσοδο μίας μεγαλύτερης δύναμης που όμως δεν έφερε την κάθαρση αλλά την μετέπειτα παρακμή της κοινωνίας. Όλες οι Αυτοκρατορίες που επήλθαν μετά την πτώση ενός κράτους ήταν ακόμη πιο διεφθαρμένες και βέβαια έφεραν ακόμη πιο άνισες συνθήκες ανάμεσα στον κόσμο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα βέβαια να πιστεύουμε ότι ο Πλούτωνας φέρνει πραγματικά κάποιου είδους τιμωρία για όλους αυτούς που θέλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να κερδίσουν την εξουσία και στη συνέχεια αντί να τη χρησιμοποιήσουν για καλό, να γίνεται το μέσο ώστε να σαπίσουν ακόμη περισσότερα τα θεμέλια της κρατικής διοίκησης.

Στην πρώτη χιλιετία όμως, παρουσιάστηκε επί της επιρροής του Πλούτωνα στον Αιγόκερω, ένας από τους πιο φριχτούς πολέμους τις αρχαιότητας, ο Πελοποννησιακός πόλεμος. Και αυτό γιατί δεν έγινε μεταξύ διαφορετικών εθνών αλλά από ένα έθνος τους Έλληνες. Αυτός ο πόλεμος, τους οδήγησε σταδιακά εκτός από στρατιωτική αποδυνάμωση και σε πολιτική και πολιτιστική σήψη. Ίσως πρόκειται για την πρώτη φορά ιστορικά, που κάποιο έθνος αυτοκτονεί με έναν τόσο έντονο τρόπο.  Πάλι όμως, παρατηρώντας τα πράγματα και στον Ελληνικό μικρόκοσμο, όλα ξεκίνησαν από την ξεδιάντροπη ανάγκη δύο κρατών για εξουσία. Η Αθήνα που από λίκνο του πολιτισμού και των γραμμάτων, άρχισε να μετατρέπεται σε ένα δυνάστη των ελληνικών πόλεων και η Σπάρτη, που ήθελε την εξουσία για τον εαυτό της, βρέθηκαν σε σύγκρουση. Ο Πόλεμος που ξεκίνησε, έδειξε ουσιαστικά πόσο σάπια ήταν η εξουσία σε ένα πολύ μεγάλο επίπεδο. Σκεφτείτε όμως και την Κρίση στην οποία επήλθε εκείνο το χρονικό διάστημα ο Ελληνικός κόσμος. Η Πλουτώνια λοιπόν επιρροή, έδειξε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ότι οι σαθρές κοινωνικές και πολιτιστικές βάσεις θα διαλυθούν, έτσι ώστε να ξεκινήσει κάτι καινούριο. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ξανά σε ένα πολιτιστικό αδιέξοδο με μία υπερδύναμη να χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα την ισχύ της στον κόσμο, μπορούμε να περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα πολύ σημαντικά γεγονότα.  Όμως η Αρχαιότητα δεν γνώρισε επί των ημερών της, μόνο τον Πελοποννησιακό πόλεμο.  Όταν πέρασε ο Πλούτωνας από τον Αιγόκερω την επόμενη φορά, είχαμε ουσιαστικά τον 2ο πόλεμο μεταξύ Ρωμαίων και Καρχηδονίων και την νίκη των Ρωμαίων στη φάση αυτή. Βλέπουμε λοιπόν και πάλι μία μάχη μεταξύ δύο αντίπαλων στρατοπέδων για την εξουσία.

Πέρα όμως από αυτές τις κρίσιμες συρράξεις έχουμε με την παρουσία του Πλούτωνα στον Αιγόκερω και άλλα σημαντικά γεγονότα όπως το χτίσιμο πολλών και σημαντικών έργων όπως η Ακρόπολη, το Άγαλμα της Αθηνάς και του Διός. Όπως θα δούμε και στη συνέχεια της ιστορικής μας ανάλυσης ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω είναι παρόν σε πολύ μεγάλα έργα, τα οποία όμως ας μην γελιόμαστε, χτίζονται για να δείξουν το μεγαλείο και τη Δύναμη της κεντρικής εξουσίας. Όλα τα έργα τα οποία έγιναν ήταν μνημεία που δόξαζαν το μεγαλείο των  κρατών και όσο υπέροχο και αν ακούγεται είναι και πάλι μία έκφραση ξεδιάντροπου πλούτου και προσωπικής μισαλλοδοξίας κάποιων προσώπων.

Τέλος στην 1η χιλιετία πριν το Χριστό έχουμε και αρκετά μεγάλα επιστημονικά επιτεύματα όπως η εύρεση του ατόμου από τον Δημόκριτο και ο προσδιορισμός των σημείων των ηλιοστάσιων. Γενικότερα όπως θα δούμε, η είσοδος του Πλούτωνα στον Αιγόκερω, είναι πολύ σημαντική γιατί δείχνει ότι έχουμε εξελίξεις και τελειοποίηση προηγουμένων τεχνικών.

 

Από το 1000π.χ μέχρι και το 1π.χ έχουμε τα εξής γεγονότα

1)      Η Διαίρεση του Βασιλείου του Ισραήλ

2)      Η Ασσυρία εισβάλει στη Βαβυλώνα

3)      Χτίζεται το άγαλμα της Αθήνας

4)      Χτίζεται η Ακρόπολη

5)      Ο Σοφοκλής γράφει την Αντιγόνη

6)      Χτίζεται το άγαλμα του Δία

7)      Η πρώτη θεωρία για το άτομο είναι πραγματικότητα από τον Δημόκριτο

8)      Βρέθηκαν τα σημεία των ηλιοστασίων (ξαναβρέθηκαν δηλαδή, μιας και ήταν αρχαία γνώση)

9)      Ξεκινά ο αιματηρός και σοκαριστικός ηθικά Πελοποννησιακός πόλεμος

10)    Μένεται και τελειώνει ο 2ος πόλεμος Καρχηδονίων και Ρωμαίων με νίκη των Ρωμαίω

 

Β) Από τη Γέννηση του Χριστού μέχρι και το 500μ.χ

Στο διάστημα αυτό είχαμε δυο περιόδους στις οποίες πέρασε ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω διάρκειας 31 ετών περίπου. Σε αυτά τα χρόνια είχαμε και πάλι σημαντικές εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα με τον Ήρωνα να κατασκευάζει την 1η ατμομηχανή. Λέγεται ότι αν ο Ήρωνας είχε σκεφτεί να βάλει στη μηχανή του ένα παξιμάδι τότε, θα είχε ξεκινήσει η Βιομηχανική επανάσταση. Σημειώστε το αυτό για αργότερα μιας και θα δούμε ότι στο θέμα αυτό ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω έχει φέρει πραγματικά πολλές εξελίξεις. Εκτός αυτού, ο Θεσσαλός εξελίσσει την Ιατρική για την εποχή του με τα γραπτά του, ενώ στην μακρινή Ασία γεννιέται ο Κινέζος Cui που θα τελειοποιήσει το χαρτί. Εκτός όμως από αυτόν γεννιούνται και άλλες εξέχουσες μορφές εκείνης της περιόδου, όπως ο Πλούταρχος, ο Τραϊανός και ο Επίκτητος. Πρόσωπα που είτε με την εξουσία που είχαν ή την γνώση, σημάδεψαν μια για πάντα τον Δυτικό πολιτισμό.

Στον τομέα βέβαια των Κρατών δεν θα μπορούσαμε παρά να είχαμε για άλλη μια φορά την επέκταση ενός κράτους που το χαρακτηρίζει ο υπερτροφισμός. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και στα 2 περάσματα του Πλούτωνα την περίοδο που μελετάμε (το 42μ.χ και το 287μ.χ), πέτυχε τις μεγαλύτερες επεκτάσεις της στον κόσμο, κάνοντας την κυριολεκτικά, την μεγαλύτερη δύναμη. Βέβαια όπως και οποιαδήποτε άλλη συγκεντρωτική εξουσία, μεγάλωνε κάτω από τη σκλαβιά και τις θυσίες του λαού.  Στην άλλη άκρη της Ασίας έχουμε πάλι την Κίνα να δείχνει και αυτή την δύναμη της και να κυριαρχεί στην περιοχή του Βιετνάμ στο 1ο πέρασμα του Πλούτωνα. Στο 2ο πέρασμα του όμως, έφερε τον 2ο σημαντικότερο εμφύλιο πόλεμο στον κόσμο, τον πόλεμο των Οχτώ βασιλέων στην Κίνα. Όπως παρατηρούμε μέχρι τώρα ο κρατικός υπερτροφισμός αλλά και η διάλυση αυτών από εσωτερικές συγκρούσεις είναι ίσως από τις σημαντικότερες ιδιότητες του Πλούτωνα στον Αιγόκερω.  Όμως εκτός από σημαντικούς εμφυλίους φέρνει και σημαντικούς πολέμους με εξωτερικούς εχθρούς. Στα δύο περάσματα του, η Ρώμη αντιμετώπισε τεράστιους εχθρούς. Στο πρώτο πέρασμα έπρεπε να αντιμετωπίσει την Παρθία και στο 2ο έπρεπε να αντιμετωπίσει και πάλι την κραταιά Περσική αυτοκρατορία.

Πέρα όμως από το ανατολικό ημισφαίριο έχουμε και στο Δυτικό πολύ έντονο συγκεντρωτισμό της εξουσίας με την αυτοκρατορία των Μάγια να δημιουργεί μία δύναμη που η περιοχή δεν είχε δεί ξανά.

Όμως δεν έχει αποκαλυφθεί απόλυτα το πρόσωπο του Πλούτωνα στον Αιγόκερω. Μία ακόμη σημαντική λειτουργία, είναι η σχέση του με τα ανθρώπινα δικαιώματα που όπως θα δούμε, τις περισσότερες φορές καταπατήθηκαν, παρά τους δόθηκαν ελευθερίες.

Στο πρώτο λοιπόν πέρασμα του Πλούτωνα στον Αιγόκερω, είχαμε τον 1ο διωγμό των Εβραίων από τη Ρώμη και λίγο αργότερα είχαμε και τη κατάργηση των δικαιωμάτων τους από τους Εβραίους σε όλη τη Ρωμαική αυτοκρατορία. Από την άλλη είχαμε και μία θετική εξέλιξη, την απαγόρευση θανάτωσης των δούλων.

Στην κεντρική εξουσία επίσης, παρατηρούμε ιδιαίτερα μεγάλη σήψη, κάτι που πάει ζευγάρι με τον υπερτροφισμό της κρατικής εξουσίας στον κόσμο. Έχουμε λοιπόν την Ρωμαϊκή αυλή σε μία κατάσταση παρακμής, τη δράση της Μεσαλίνας εκείνη την περίοδο και τη θανάτωση του Κλαύδιου για να ανέβει στην εξουσία ένας από τους πιο μισητούς ηγέτες του Κόσμου, ο Νέρωνας.

Στο 2ο πέρασμα του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω έχουμε τον διωγμό των Χριστιανών από τις τάξεις του στρατού και την Ελβίρα. Την απαγόρευση των σχέσεων μεταξύ Εβραίων, παγανιστών και αιρετικών. Επίσης, θεσπίζονται οι πρώτοι νόμοι ενάντια στους χριστιανούς και πραγματοποιείται μεγάλη σφαγή εναντίων τους.

Η σύνδεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως θα δούμε και στη συνέχεια είναι πολύ μεγάλη και δυστυχώς αρκετά δυσάρεστη.

Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι με το πέρασμα του Πλούτωνα στον Αιγόκερω είχαμε και άλλη μία σημαντική τεχνολογική τελειοποίηση από τους Κινέζους, την δημιουργία και καθημερινή εφαρμογή της Πυξίδας.

 

Από το 1μ.χ μέχρι και το 500μ.χ

1)      Δημιουργείται η 1η ατμομηχανή από τον Ήρων

2)      Ο Θεσσαλός πραγματοποιεί άλματα στο χώρο της υγείας

3)      Τελειοποιείται το χαρτί

4)      Η Ρωμαική αυτοκρατορία φτάνει στη Βρετανία

5)      Η Κίνα επεκτείνεται στο Βιετναμ

6)      Δημιουργείται η αυτοκρατορία των Μάγια

7)      Μεγάλος Πόλεμος Ρώμης και Παρθίας

8)      Ο Μάρκος ο ευαγγελιστής κυρήττει

9)      Γεννήθηκε ο Πλούταρχος

10)     Γεννήθηκε ο Τραιανός

11)      Γεννήθηκε ο Επίκτητος

12)     Δράση Μεσσαλίνας

13)     Διωγμός Εβραίων από τη Ρώμη

14)     Επιστολές Παύλου

15)     Οι Ρωμαίοι μαθαίνουν το σαπούνι

16)     Απαγόρευση θανάτωσης Δούλων

17)     Ο Κλαύδιος δολοφονείται

18)     Ο Νέρωνας γίνεται αυτοκράτορας

19)     Μείωση δικαιωμάτων των Εβραίων

20)    Ο Παύλος συλλαμβάνεται

21)     Ανακαλύπτεται η Πυξίδα

22)    Η Ρώμη παντοκράτωρ σε ανατολή και δύση

23)    Η Ρώμη ενάντια στην Περσία

24)    Ο εμφύλιος πόλεμος των Οχτώ βασιλέων στην Κίνα

images.jpg

 

25)    Η πόλη Teotihuacan είναι στην ακμή της

26)    Οι χριστιανοί φεύγουν από το στρατό της Ρωμαικής αυτοκρατορίας

27)    Απαγόρευση σχέσεων μεταξύ Εβραίων, Παγανιστών και Αιρετικών

28)    Θεσπίζονται νόμοι ενάντια στους χριστιανούς

29)    Μεγάλες σφαγές Χριστιανών

30)    Κυριαρχία Διοκλητιανού και Μαξιμιλιανού

31)    Η Αρμενία γίνεται το πρώτο Χριστιανικό κράτος

32)    Μειώνεται ο πληθωρισμός στη Ρώμη

 

Γ) Από το 501 μ.χ μέχρι το 1100μ.χ

 Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Πλούτωνας από τον Αιγόκερω πέρασε 3 φορές και επηρέασε σημαντικά τις εξελίξεις. Εδώ επίσης θα δούμε και το τρίτο πρόσωπο τις επιρροής του που εκτός από τα προβλήματα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την παρηκμασμένη και αδηφάγα κρατική εξουσία, φέρνει και σημαντικές κλιματολογικές αλλαγές στον πλανήτη με διάφορους τρόπους. Το τελευταίο του πρόσωπο στην μελλοντική του είσοδο στον Αιγόκερω είναι πιστεύω και το πιο επικίνδυνο.

Αρχικά ας δούμε τι έγινε στον καλλιτεχνικό τομέα. Ο Ιουστινιανός δείχνοντας το μεγαλείο του αλλά και το μεγαλείο της Αυτοκρατορίας του, χτίζει την Αγία Σοφία. Να σημειώσετε και τις δύο φορές ότι, η Ακρόπολη αφιερωμένη στην Αθηνά που ήταν η θεά της Σοφίας και έπειτα η Αγία Σοφία όπως λέει και το όνομα της εκκλησίας, είναι φτιαγμένες κατά την περίοδο της διέλευσης του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω. Στο 2ο πέρασμα του επίσης, χτίστηκε ο μιναρές της Κόρδοβα, ένα τεράστιο θρησκευτικό έργο αφιερωμένο αυτή τη φορά στη σοφία του θεού Αλλάχ.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι για κάποιο λόγο σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων έργων, η σοφία όπως την κατανοούμε οι άνθρωποι, δοξάζεται μέσα από μεγάλα έργα που στην ουσία δείχνουν το μεγαλείο του ανθρώπινου εγωισμού που θέλει να δείξει την μεγαλοπρέπεια του.

Από την άλλη στα μέτωπα του πολέμου μία νέα υπερδύναμη, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, με Αυτοκράτορα τον εγωιστή και αρκετά επικύνδινο τελικά Ιουστινιανό, όπως απέδειξε η ιστορία, προσπάθησε να κερδίσει το δυτικό μέρος της ενάντια στους Βανδάλους, τους Οστρογότθους και τους Βησιγότθους. Το βασίλειο των Βανδάλων διελύθηκε και το Βυζάντιο μπήκε σε ένα πολύ μεγάλο πόλεμο με άλλα δυτικά κράτη που ενώ ήταν βραχυπρόθεσμα επιτυχής, μετέπειτα άρχισε να συρρικνώνεται, αφού δεν μπόρεσε να κρατήσει τις περιοχές αυτές. Στις κοινωνικές εξελίξεις, γίνεται η σύνοδος της Κωνσταντινούπολης, όπου ουσιαστικά επικυρώνει την εξουσία του Αυτοκράτορα στα ζητήματα της εκκλησίας και όχι μόνο. Το συμπέρασμα βέβαια είναι ξεκάθαρο.Για μία ακόμη φορά, η εξουσία με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω θέλει ακόμη περισσότερη δύναμη, κάτι που όμως πολλές φορές ίσως και να το πληρώνει ακριβά. Ταυτόχρονα έχουμε και την αποπομπή του μονοφυσιτισμού, μία ακόμα «ρατσιστική» κίνηση και τον οριστικό διαχωρισμό της Ορθόδοξης με την Συριακή εκκλησία. Εδώ παρατηρούμε πάλι ότι μπορεί να μην έχουμε έναν κανονικό εμφύλιο μεταξύ κρατών αλλά έχουμε έναν θρησκευτικό εμφύλιο που διαιρεί τον κόσμο. Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείψουμε, ότι για πρώτη φορά έρχεται στη δύση το Βυζάντιο που θα αποτελέσει τη «βιομηχανία» του Βυζαντίου μέχρι και το τέλος του.

Εδώ θα πάμε όμως και στο τρίτο πρόσωπο του Πλούτωνα στον Αιγόκερω. Στην πρώτη διέλευση για αυτή την περίοδο στο ζώδιο που αναλύουμε, έχουμε την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα που άλλαξε την θερμοκρασία όλης της γης για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μία δεύτερη φυσική καταστροφή ηφαιστειακής δραστηριότητας (τι Πλούτωνας θα ήταν;!), συνέβει στο 2ο πέρασμα του Πλούτωνα, όταν έγινε η έκρηξη στο Βουνό Fuji. Κρατήστε στο μυαλό σας τα παραπάνω γιατί θα επανέλθουμε σύντομα.

Σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι είναι μόνιμη η εκδήλωση του Πλούτωνα στον Αιγόκερω,παρουσιάζονται ασθένειες αρκετά σημαντικές σε κάποιες μικρές περιοχές της Γης. Φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως τοπικά και με κάνει να πιστεύω ότι θα ξανασυμβεί. Στην 2η διέλευση του, παρουσιάστηκε πανούκλα στην Βυζαντινή αυτοκρατορία. Όταν δε, ο Πλούτωνας έκανε τετράγωνο με τον Δία στην αρχαιότητα  είχαμε πανούκλα στην Αθήνα και πείνα στην Ρώμη (448-429π.χ). Σημειώστε και αυτό το κομμάτι ωστόσο, για να καταλάβετε στη συνέχεια ότι αυτή η διέλευση, παρουσιάζει ασθένειες μόνο τοπικού χαρακτήρα.

Στο τρίτο Πέρασμα είχαμε την πρώτη εμφάνιση των Moor , ενώ στον επιστημονικό τομέα γεννήθηκε ο Muhammad Mus που εξέλιξε τα μαθηματικά. Στο 3ο πέρασμα για πρώτη φορά εκτυπώθηκαν χρήματα, δείχνοντας για πολλοστή φορά, τη σχέση που έχει αυτή η θέση με τον καπιταλισμό και τη συγκέντρωση της εξουσίας. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα συγκέντρωσης εξουσίας, είναι ο Καρλομάγνος και η ονομασία του από τον Πάπα ως αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Όμως δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και άλλα γεγονότα πολύ σημαντικά, όπως ουσιαστικά την 1η Jihad από τον Kisham I και την τελευταία προσπάθεια των Αράβων να πάρουν την Κωνσταντινούπολη. Ενώ στο 3ο πέρασμα, το Βυζάντιο, και εφόσον ήταν στην ακμή του, προσπάθησε να κερδίσει την Συρία. Αυτή την περίοδο γεννήθηκαν και πρόσωπα σημαντικά όπως ο Abu Mashar και o Abi Shankara.

Μία ακόμη επιβεβαίωση ότι ο Πλούτωνας σχετίζεται με διαχωρισμούς ανάμεσα σε κοινές ομάδες, είναι και η περίοδος της εικονομαχίας που έφτασε στα άκρα μέσα από τη διέλευση του Πλούτωνα στον Αιγόκερω, ενώ συμπληρωματικά γεγονότα, είναι και η σύνοδος της Νίκαιας.

 

 

Από το 501μ.χ μέχρι το 1100μ.χ

1)      Καταρρέει το Κράτος των Moor

2)      Ολοκληρώνεται η Αγία Σοφία

24425-ceb1ceb3ceafceb1cf83cebfcf86ceafceb1.jpeg

 

3)      Ολοκληρώνεται ο Μιναρές της Κόρδοβα

4)      Γεννιέται ο Muhammad Mus

5)      Εκτυπώνονται τα πρώτα χρήματα

6)      Ο Ιουστινιανός κάνει πολέμους για την ολοκλήρωση της αυτοκρατορίας του

7)      Τελευταία προσπάθεια Αράβων να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη

8)      Η πρώτη Jihad από τον Kisham I

9)      Το Βυζάντιο επιτίθεται στην Συρία

10)     Γεννιέται ο Abu Mashar

11)     Γεννιέται ο Abi Shankara

12)    Σύνοδος Κωνσταντινούπολης

13)    Ο Βουδισμός στην Ιαπωνία

14)    Αποπομπή Μονοφυσιτισμού

15)    Σχίσμα ορθόδοξης και Συριακής εκκλησίας

16)    Το μετάξι στο Βυζάντιο

17)    Εικονομαχία στο Βυζάντιο

18)    2η Σύνοδος Νίκαιας

19)    Πανικός στη Γαλλία λόγω απόψεων ότι θα έρθει το τέλος του Κόσμου

20)   Ο Καρλομάγνος μεσουρανεί

e6327-09_charlemagne.jpg

 

21)    Η Νάρα παύει να είναι πρωτεύουσα τις Ιαπωνίας και γίνεται το Κιότο

22)   Έκρηξη Κρακατόα

23)   Έκρηξη Fuji

24)   Πανούκλα στην Βυζαντινή αυτοκρατορία

 

Δ) Από 1101-1700

Σε αυτή τη φάση θα αναλύσουμε ουσιαστικά τι συνέβη στα 2 περάσματα του Πλούτωνα.

Λόγω της μεσαιωνικής περιόδου στην 1η φάση, η μοναδική εξέλιξη που είχαμε είναι η δημιουργία του Thai αλφαβήτου. Στο 2ο μισό όμως, έχουμε την πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου, του Μαγγελάνου, να γυρίσει τη Γη, κάτι που μπορεί να μην πέτυχε ο ίδιος αλλά πέτυχε το πλήρωμα του. Στην 1η διέλευση έχουμε ουσιαστικά την ναυτική πολεμική επανάσταση στη Μεσόγειο θάλασσα από τη μία και την σταδιακή παρακμή της βυζαντινής αυτοκρατορίας από την άλλη, με αποτέλεσμα να παραχωρούνται προνόμια και ένα μέρος της Κωνσταντινούπολης στους Γενουάτες.

Στη 2η διέλευση, τη Θέση της Βυζάντινης Αυτοκρατορίας έχει πάρει η Οθωμανική, η οποία δημιουργήθηκε κατά την 1η διέλευση αυτής της περιόδου. Οι Οθωμανοί επιτίθονται στους Μαμελούκους όπου και διαλύουν το κράτος τους. Ταυτόχρονα ενώ η Οθωμανική αυτοκρατορία δείχνει τα δόντια της φτάνοντας μέχρι και την Βιέννη, οι πρώτες μάχες στον νέο κόσμο έχουν ξεκινήσει, με τον Κορτές να είναι στο Μεξικό. Οι Οθωμανοί συνεχίζοντας την επεκτατική τους πολιτική νικούν τους Ιππότες της Ρόδου και αυτοί αναγκάζονται να πάνε στην Μάλτα. Στην 2η διέλευση του Πλούτωνα γεννιούνται σημαντικά Πρόσωπα όπως ο Tintoretto, Vincenzo Gallilei, John Dee, Barocci, Michael Meander, Francesco Patrizi και ο Zuccari.

Στα κοινωνικά έχουμε ακόμη μεγαλύτερες εξελίξεις αποκαλύπτοντας μας πλήρως ότι ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω εκτός από την μανία που γεννά σε κράτη και ανθρώπους για περισσότερη εξουσία γεννά και κοινωνικές αδικίες (κάτι που εξάλλου λειτουργεί όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία).

Στην 1η διέλευση του ο Πλούτωνας φέρνει την απαγόρευση του Arerroism και γίνεται η 2ησύνοδος της Λυόν. Ταυτόχρονα δημιουργείται και το τάγμα των Σούφι (θυμηθείτε το αυτό λίγο αργότερα). Στη 2η διέλευση η καταπάτηση των δικαιωμάτων είναι ακόμη πιο φανερή μιας και είναι η περίοδος που ξεκινά το δουλεμπόριο των Αφρικανών. Εκείνη την περίοδο επίσης έχουμε μία ακόμη διαχώριση της Εκκλησίας υπό τον Λούθηρο, αφού δημοσίευσε τη θέση του και μετέπειτα εκδιώχθηκε.

Το τρίτο πρόσωπο του Πλούτωνα που αναφέραμε πριν, αποκαλύπτεται στη 1η διέλευση του όπου και παρατηρείται η λεγόμενη μικρότερη ηλιακή δραστηριότητα του Μεσαίωνα, κάνοντας το κλίμα πολύ ψυχρότερο στο βόρειο ημισφαίριο. Βλέπουμε ότι δύο φορές, μέσω μείωσης της Ηλιακής δραστηριότητας, έχουμε σημαντικές κλιματολογικές αλλαγές. Μία μέσω ενός Ηφαιστείου στην προηγούμενη περίοδο και μία σε αυτή που εξετάζουμε. Δεδομένο του ότι ήδη οι επιστήμονες είπαν ότι ο ηλιακός κύκλος που διανύουμε σήμερα, είναι ο πιο έντονος, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι μέσω της περιβαλλοντικής καταστροφής που προξενούμε οι άνθρωποι σε αυτή τη διέλευση, θα δούμε το τρίτο πρόσωπο του Πλούτωνα να ενεργοποιείται ιδιαίτερα.

Στον τομέα των τοπικών ασθενειών που σκοτώνουν αρκετό κόσμο στη 2η διέλευση του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω, έχουμε από τη μία τους Ίνκα να πεθαίνουν από ασθένειες που φέρνουν μαζί τους οι Ευρωπαίοι και από την άλλη πανούκλα στη Γαλλία και στην Αγγλία.

 

Από το 1101 – 1700

1)   Πτώση του κράτους των Ιπποτών στη Ρόδο και μετακόμιση τους στη Μάλτα

2)   Δημιουργία του αλφαβήτου Thai

3)   Ο Μαγγελάνος προσπαθεί να γυρίσει τη Γη

800px-Magellan_Elcano_Circumnavigation-en.svg.png

 

4)   Το Βυζάντιο δίνει Προνόμια στους Γενουάτες

5)   Κορύφωση Ναυτικών πολέμων στη Μεσόγειο

6)   Οι Οθωμανοί νικούν τους Μαμελούκους, τους Ιππότες της Ρόδου και φτάνουν μέχρι και τη Βιέννη.

7)   Μάχες στον Νέο Κόσμο

8)   Ο Κορτές στο Μεξικό

9)   Γεννιέται ο Tintoretto

10)         ΄΄      Vincenzo Gallilei

11)          ΄΄       John Dee

12)         ΄΄       Barocci

13)         ΄΄        Michael Meander

14)         ΄΄        Francesco Patrizi

15)         ΄΄        Zuccari

16)   Απαγόρευση Αβεροισμού

17)   2η σύνοδος Νίκαιας

18)   Δημιουργία του τάγματος των Σούφι

19)   Ο Λούθηρος δημοσιεύει τη «Θέση» του .

20)   Ο Λούθηρος διώκεται

21)    Ξεκίνημα Αφρικανικού δουλεμπορίου

22)    Ανεξαρτησία Σουηδίας

23)    Αυτονομία Μαυροβουνίου

24)   Παρατηρείται ελάχιστη Ηλιακή Δραστηριότητα

25)   Οι Ινκα πεθαίνουν από ασθένειες που φέρνουν οι Ευρωπαίοι

26)   Πανούκλα σε Αγγλία και Γαλλία

 

Ε) 18ος Αιώνας

Η τελευταία διέλευση του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω έγινε τον 18ο αιώνα οπότε και θα αναλύσουμε ένα και μοναδικό πέρασμα και πιο συγκεκριμένα την περίοδο περίπου 1761-1778

Στον επιστημονικό χώρο συναντούμε την δημιουργία της πρώτης μηχανής ατμού που οδήγησε στην Βιομηχανική επανάσταση. Κάτι δηλαδή που είχε προσπαθήσει ο Πλούτωνας να κάνει στο πέρασμα του στην αρχή της 1ης χιλιετίας με τον Ήρωνα αλλά δεν πέτυχε, το κατάφερε μετά από 1700 περίπου χρόνια. Αυτό για μένα σημαίνει ότι δεδομένων των πραγμάτων, σήμερα, μπορούμε να περιμένουμε πολλά και σημαντικά γεγονότα ως προς την βιομηχανία. Εκείνη την περίοδο επίσης είχαμε την ανακάλυψη του Γαλαξία Whirlpool, σημαντικότατο βήμα για την επιστήμη της αστρονομίας. Στον τομέα της συγγραφής τώρα, ο Ρουσσώ δημοσιεύει το Κοινωνικό συμβόλαιο, μία σπουδαία εργασία που δηλώνει ότι παρά την καταπίεση του Πλούτωνα στον Αιγόκερω, υπάρχει μέσα του και ο σπόρος της κοινωνικής αλλαγής και επανάστασης.

Ο Γίββων στη συνέχεια γράφει την Παρακμή και πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Στην τέχνη ο Μότσαρτ γράφει την πρώτη του όπερα.

Εκείνη την περίοδο γεννήθηκαν και πολύ σημαντικά πρόσωπα όπως οι John Dalton, Napoleon Bonaparte, William Smith, Hegel, Fourier, Thomas Young, Ampere, Jane Austen, Avogadro, Fouque και ο δικός μας Καποδίστριας. Μόνο από τα ονόματα καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μία γενιά που σημάδεψε στον τομέα της πολιτικής, της οικονομίας και τις επιστήμης στον κόσμο μας.

Στο τομέα των μαχών είχαμε τη συγκλονιστική μάχη στο Panipat και τη συνέχεια του αιματηρού επταετή πολέμου. Επίσης εκείνη την περίοδο είχαμε έναν Ρωσο-Τουρκικό Πόλεμο πολύ σημαντικό για τις εξελίξεις και στην Ελλάδα, δίνοντας μας κάποιες εμπορικές ελευθερίες.

Τέλος το σημαντικότερο πολεμικό γεγονός δεν είναι άλλο από την Αμερικανική Ανεξαρτησία που αν το καλοσκεφτείτε, δεν είναι τίποτα άλλο από έναν ακόμη εμφύλιο Άγγλων της Αμερικής με Άγγλους της κύριας χώρας. Είναι όμως και ένα σημάδι αντίδρασης του κόσμου στην καταπίεση της εξουσίας που φέρνει ο Πλούτωνας, όταν βρίσκεται στον Αιγόκερω. Να σημειώσουμε ότι πριν από την Αμερικάνικη επανάσταση, είχαμε πάλι τον φημισμένο πόλεμο από τους Αμερικάνους, που προσπάθησαν να κερδίσουν κάποια από τα δικαιώματα τους αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στο κοινωνικό προσκήνιο επίσης, είχαμε τη διακοπή στη Πορτογαλία του εμπορίου σκλάβων και τον πρώτο οίκο ανοχής που ελεγχόταν από το κράτος. Την τελευταία εκτέλεση μάγισσας και τη δημιουργία τους πρώτου Restaurant. Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψουμε πως ενώ στο παρελθόν είχαμε το τάγμα των Σούφι, σε αυτή τη διέλευση έχουμε τη δημιουργία των Πεφωτισμένων.

 

18ος αιώνας

1)      Η πρώτη όπερα του Μότσαρτ

2)      Ο Ρουσσώ γράφει το Κοινωνικό συμβόλαιο

3)      Το πρώτο ταξίδι του James Cook

4)      Η δημιουργία της ατμομηχανής

5)      Ανακάλυψη του γαλαξία Whirlpool

6)      O Γίββων γράφει την «Παρακμή και πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας»

7)      Γεννήθηκε ο John Dalton

8)      ‘’ Napoleon Bonaparte

200px-Napoleon_in_His_Study.jpg

 

9)      ‘’      William Smith

10)      ‘’     Hegel

11)       ‘’     Fourier

12)      ‘’     Thomas young

13)      ‘’     Ampere

14)     ‘’     Jane Austen

15)     ‘’     Καποδίστριας

16)     ‘’     Avogadro

17)     ‘’     Fouque

18)     Μάχη Panipat

19)    Συνέχεια του Επταετή πολέμου

20)   Η Βρετανία είναι σε πόλεμο με την Ισπανία και τη Νάπολη

21)    Αρχίζει και τερματίζεται άδοξα η πρώτη προσπάθεια των Αμερικανών να κερδίσουν τα δικαιώματα τους.

22)   Συνθήκη των Βερσαλλιών

23)    Ρώσο-Τουρκικός Πόλεμος

24)    Αμερικάνικη επανάσταση

img0024.jpg

 

25)   Διακόπτεται το Δουλεμπόριο στη Πορτογαλία

26)   Δημιουργείται το 1ο Restaurant

27)   Τελευταία εκτέλεση μάγισσας

28)   Δημιουργία των Πεφωτισμένων

29)   Πρώτος οίκος ανοχής ελεγχόμενος από το κράτος.

30)   Αρχίζει η βιομηχανική επανάσταση.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η πορεία του Πλούτωνα μέσα από τον Αιγόκερω μέσα σε αυτά τα 3000 χρόνια ιστορίας, είναι σίγουρα συναρπαστική. Δίχως πραγματικά καμία υπερβολή, πρόκειται για μία θέση που έφερε σημαντικότατες αλλαγές στον κόσμο. Τα κομμάτια στα οποία και φέρνει εξελίξεις όπως αναφέραμε είναι τα εξής:

1) Δημιουργία πανίσχυρων αυτοκρατοριών και η διάλυση τους. Και στις δύο περιπτώσεις τα κράτη μαστίζονται από κοινωνική και πολιτιστική σήψη, με κυριότερο χαρακτηριστικό τους την υπερβολική δίψα για εξουσία και την καταπάτηση κάθε άλλου συμφέροντος.

2) Δημιουργία χάσματος σε ενοποιημένα Κράτη. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είδαμε εμφυλίους και διαχωρισμούς κοινών εθνοτήτων, από το Ισραήλ, στον Εμφύλιο της Ελλάδας, στον Πόλεμο των Οχτώ βασιλέων της Κίνας και μετέπειτα στις Εκκλησιαστικές αντιπαλότητες με κορύφωση την διαίρεση της Εκκλησίας σε ανατολική και δυτική. Κάτι που έγινε όταν ο Πλούτωνας ήταν στον Υδροχόο, αλλά σίγουρα προετοιμάστηκε από πρίν. Στη συνέχεια βλέπουμε διάφορες εντάσεις και εσωτερικές αντιπαλότητες με κορύφωση βέβαια την Αμερικανική επανάσταση.

3) Βλέπουμε ότι έχει μία μόνιμη επιρροή πάνω σε ζητήματα της εκβιομηχάνισης οπότε και μπορούμε να περιμένουμε παρόμοια γεγονότα και τώρα.

4) Δημιουργεί κλιματολογικές αλλαγές σε τέτοιο εύρος που πολλές φορές μπορούμε μιλήσουμε για παγκόσμια κλίμακα.

5) Δημιουργεί ασθένειες σε τοπικές κοινωνίες, που όμως δεν ξέρουμε πως θα μπορούσε να αντιδράσει σε ένα τόσο παγκοσμιοποιημένο κοινωνικό μοντέλο όπως το δικό μας.

6) Διαμορφώνει μυστικές οργανώσεις

7) Δημιουργεί μεγάλα έργα έκφρασης της δύναμης και του πλούτου ενός κράτους.

8) Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις, ίσως με πολύ μεγάλη σημασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουμε περιορισμό των δικαιωμάτων με ιδιαίτερα άσχημο τρόπο και περιθωριοποίηση διαφόρων ομάδων. Εξαίρεση είναι η τελευταία διέλευση πριν από αυτή που περιμένουμε και η 1η διέλευση της πρώτης χιλιετίας που έδειξε σε ένα βαθμό σημαντικά βήματα προόδου.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες. Είτε το θέλουμε είτε όχι μέσα από την ανάλυση της ιστορικής πορείας του Πλούτωνα μέσα από 3000 ολόκληρα χρόνια έχουμε με σιγουριά να πούμε, ότι είμαστε στο κατώφλι πολύ σημαντικών εξελίξεων για την ανθρωπότητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος ώστε να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και την ανθρωπότητα γενικά. Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις με τις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη συγκεντρωτική δύναμη εξουσίας στον κόσμο σήμερα. Επίσης σίγουρα θα έχουμε έντονες τάσεις διαχωρισμού κρατών ή και οργανισμών πια, με κύριο υποψήφιο θύμα και τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετέπειτα πρέπει να δώσουμε ένα μεγάλο αγώνα όλοι γιατί είναι σίγουρο ότι ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω θα φέρει ανθρώπους που θα θέλουν ακόμη περισσότερη εξουσία στα χέρια τους, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να θελήσουν να περιορίσουν την ελευθερία μας. Δεν θα πρέπει όμως να τους αφήσουμε. Τέλος ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, γι' αυτό και θα πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε αυτό όλοι και να βρούμε έναν τρόπο ώστε να ζούμε αρμονικά αμφότεροι.

 Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

 Με σεβασμό και εκτίμηση

 Χρήστος Άρχος .

 ( το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2007 στο eportal.gr)