Συνέντευξη στο site starsecrets.gr

Ελληνικό, ώρα 6:50. Περιμέναμε από πιο νωρίς τον Χρήστο Άρχο ένεκα και της απόστασης που είχαμε για να φτάσουμε εκεί. Διαπιστώνουμε ότι είναι ήδη εκεί και μας περιμένει! ‘’Άγγλος στα ραντεβού του’’ σκέφτομαι. Μας υποδέχεται με ένα χαμόγελο και μας καλωσορίζει. Στη συνέχεια μας απολογείται που δε θα μπορέσει να μας δεχτεί στο σπίτι του. Μας πηγαίνει σε ένα όμορφο και ήσυχο καφέ και γίνονται και οι πρώτες κουβέντες για να σπάσει και ο πάγος. Η αμηχανία μας είναι φανερή. Του ζητάω συγγνώμη και του εξηγώ ότι είναι η πρώτη μου συνέντευξη. Αμέσως και χωρίς να με κρίνει μου λέει να μην αγχώνομαι.  Δηλώνει φανατικός αναγνώστης του Starsecrets. Θα μας βοηθήσει ο ίδιος. Σίγουρος για τον εαυτό του και για τις γνώσεις του μας μιλάει για όλα όσα θέλουμε και θα ήθελαν ίσως και οι αναγνώστες να μάθουν. Αυτό που ακολουθεί είναι το αποτέλεσμα μιας εγκάρδιας και αποκαλυπτικής συνέντευξης:

Πες μου 3 ουσιαστικά ή επίθετα που σου έρχονται στο νου όταν ακούς τη λέξη αστρολογία

Έχει να κάνει νομίζω με τις λέξεις: έμπνευση, βοήθεια και αποκάλυψη.

Πώς ξεκίνησες την πορεία σου στον χώρο αυτό; Γιατί είσαι καταξιωμένος αρκετά

(χαμογελάει). Καλά είμαι. Δεν έχω παράπονο. Η όλη μου ιστορία ξεκίνησε το 1995. Κατάγομαι από την Σάμο, από την πλευρά της μητέρας μου. Ήταν η πρώτη φορά που πήγα στο πατρικό μου. Με ενδιέφερε πολύ τότε η αστρονομία. Ταυτόχρονα, είχα δει και ένα περιοδικό στο περίπτερο που λεγόταν ‘’Ζώδια και Άστρα.’’, που τότε το είχε η Ρούλα Ρωδιάδου. Πρέπει να πω το όνομα της γιατί είναι η γυναίκα που διάβαζα για έναν χρόνο και με ενέπνευσε να ακολουθήσω την Αστρολογία. Η αλήθεια είναι όμως ότι την ‘’πετριά’’ την είχα από πιο μικρός. Όταν φανταζόμουν ότι έλεγα τα ζώδια στην τηλεόραση. Έπαιρνα λοιπόν τον ετήσιο οδηγό, που έβγαζαν τότε οι μεγάλοι αστρολόγοι της εποχής, το 1992-93, (δέκα χρονών εγώ τότε) και νόμιζα ότι έλεγα τα ζώδια. Μετά ακολούθησε μια προσπάθεια να μάθω αστρολογία διαβάζοντας κάποια ελληνικά βιβλία, πράγμα που όπως καταλαβαίνετε δε μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Οπότε αναγκάστηκα να στραφώ προς το εξωτερικό μετά από 3-4 χρόνια, στη συνέχεια ακολούθησαν κάποιες σπουδές στο εξωτερικό και μετέπειτα ήρθα στην Ελλάδα γύρω στο 2004-5, όπου και άρχισα να εξασκώ το επάγγελμα.

Ποια είναι η διαφορά του επαγγελματία από τον ερασιτέχνη αστρολόγο;

Καμία! Γιατί οι περισσότεροι επαγγελματίες είναι ερασιτέχνες που απλά δηλώνουν επαγγελματίες και ακολούθως έχω γνωρίσει ορισμένους ερασιτέχνες που είναι καλύτεροι από τους επαγγελματίες. Στην Ελλάδα ειδικά δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ερασιτέχνη και επαγγελματία. Ό επαγγελματίας πληρώνεται! Να μια διαφορά! (Γέλια και από τους τρείς).

Τελευταία στην Ελλάδα υπάρχει το φαινόμενο της αστρο-μυωπίας. Δηλαδή της τάσης που έχει ένας άνθρωπος να παρερμηνεύει τον προσωπικό γενέθλιο χάρτη του ανάλογα με τις πεποιθήσεις του, όπως ακριβώς τον συμφέρει προκειμένου να κάνει τους άλλους να πιστέψουν ότι είναι θύμα. Ποια η γνώμη σου γι αυτό; Και πώς χρειάζεται να διαβάζουμε ένα γενέθλιο χάρτη;

Καταρχάς θεωρώ ότι είναι μια φυσιολογική ψυχολογική αντίδραση του ανθρώπου. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε καλή άποψη για τον εαυτό μας. Προσπαθούμε λοιπόν, διαβάζοντας το χάρτη μας, όχι να δούμε την πραγματικότητα, αλλά αυτό που μας συμφέρει. Αυτό συμβαίνει με όλα τα θέματα στην ψυχολογία καθώς προσπαθούμε να αποκτήσουμε μια καλή εικόνα για τον εαυτό μας. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση δημιουργεί προβλήματα. Άρα είναι κάτι που απλά συμβαίνει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε αντικειμενικοί, να μάθουμε να εκπαιδευόμαστε, να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, να καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε και τόσο ‘’θύματα’’ και να λύσουμε τα δικά μας θέματα. Γι αυτό θεωρώ σημαντικό, ένας αστρολόγος να έχει κάνει ψυχοθεραπεία πιο πριν. Έτσι και αλλιώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους.

Αρα εσύ προσωπικά θεωρείς ότι Αστρολογία = Αυτογνωσία;

Η αστρολογία είναι μέρος της αυτογνωσίας. Όχι το όλον της.

Ποια είναι τα στοιχεία ενός καλού αστρολόγου; Πιστεύεις στη διαισθητική ερμηνεία του χάρτη;

Πιστεύω ότι ένας καλός αστρολόγος χρειάζεται να έχει υπομονή, να μην έχει έπαρση, γιατί η αίσθηση ότι κυβερνάμε τα άστρα και βλέπουμε τον μέλλον για να πούμε στον άλλον τι πρόκειται να συμβεί, δημιουργεί ναρκισσιστικά στοιχεία και πρότυπα σε κάθε άνθρωπο, καθώς κάθε άνθρωπος μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει χάρισμα στο να βλέπει το μέλλον ή ότι μπορεί να διαβάσει την ψυχολογία των άλλων ανθρώπων. Αυτό είναι που οδηγεί στην πτώση μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε περιορισμένες δυνατότητες, όπως κάθε άνθρωπος, ότι χρησιμοποιούμε απλά ένα εργαλείο. Νομίζω ότι απλά πρέπει να είμαστε αρκετά ταπεινοί και ψύχραιμοι και να διαβάζουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Μελετάω εδώ και 20 χρόνια και δε μπορώ να πω ακόμα ότι έχω μάθει. Είναι άπειροι οι τομείς και συνεχίζω να μελετάω και από συναδέλφους και να ανακαλύπτω και νέα πράγματα, τα οποία δυστυχώς δεν τα γνωρίζουμε γιατί δεν συμφέρουν ορισμένους. Τέλος πιστεύω ότι ένας αστρολόγος, ένα ακόμα χαρακτηριστικό που χρειάζεται να έχει είναι μεράκι γι αυτό το οποίο κάνει και αγάπη. Τώρα όσον αφορά το διαισθητικό κομμάτι που με ρώτησες… ένας δίδυμος με ωροσκόπο δίδυμο και Σελήνη στην παρθένο, δύσκολα θα σου μιλήσει για διαίσθηση. Ωστόσο αφήνω ένα παραθυράκι ανοιχτό, για όσους έχουν έντονο το στοιχείο του νερού η της φωτιάς, να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διαίσθηση τους σε μια ανάλυση χάρτη. Εγώ απλά δεν τη χρησιμοποιώ.

Αστρολογία: μαντική τέχνη ή μια επιστήμη; Και κατά πόσο μπορεί κανείς να πει ότι είναι ή το ένα ή το άλλο;

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα στάδιο εύρεσης ταυτότητας. Καταρχάς ακόμα, αρκετοί αστρολόγοι πιστεύουν ότι η αστρολογία είναι ‘’μεταφυσική’’. Για μένα, η αστρολογία δεν είναι ''μεταφυσική''. Αλλά μια επιστήμη η οποία δεν μπορεί ακόμα αποδειχθεί ότι είναι επιστήμη. Γι αυτό θεωρώ ότι ο δρόμος της αστρολογίας είναι σιγά-σιγά να βρει την επιστημονικότητα της. Χρειάζεται χρόνο. Θα αλλάξει βέβαια με τον καιρό και το τι εννοούμε με τον όρο επιστήμη στο μέλλον. Δεν είναι μόνο η μαντική. Θεωρώ ότι έχει περισσότερο βάθος από το να πεις σε κάποιον ότι ‘’η Λουκία θα γνωρίσει τον Μήτσο σε τρεις μέρες.’’ Είναι μέθοδος αυτογνωσίας και φιλοσοφίας η αστρολογία! Είναι η γλώσσα της ζωής. Είναι σαν ολόκληρο το σύμπαν να μιλάει μέσα από την αστρολογία. Είναι ο κώδικας του σύμπαντος. Αφορά τα πάντα!

‘Εφόσον λοιπόν αφορά τα πάντα, θεωρείς ότι εμείς ορίζουμε ένα χάρτη ή ο χάρτης ορίζει εμάς;

Πιστεύω ότι είμαστε αποτέλεσμα και μοίρας και ελεύθερης βούλησης. Δεν πιστεύω ότι είμαστε 100% ελεύθεροι, ούτε 100% σκλαβωμένοι. Και αυτό εξηγείται πολύ απλά: Γεννιόμαστε από μια συγκεκριμένη οικογένεια, με πολύ συγκεκριμένα ‘’πιστεύω’’, με συγκεκριμένες ηθικές και ηθικοπλαστικές καταστάσεις και δημιουργούμε χαρακτήρα. Μοιάζουμε με τους γονείς μας. Έχουμε πάρα πολλά στοιχεία από αυτούς που μας έφεραν στον κόσμο. Εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι η βιολογία, μας επηρεάζει κατά 30% ακόμα και στο ‘’τώρα’’. Πιστεύω ωστόσο ότι είμαστε και άνθρωποι με ελεύθερη βούληση, σε έναν χώρο. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος σαν να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο και να μπορεί μέσα σε αυτό να κάνει ότι θέλει. Δε μπορεί όμως να πάει ξαφνικά σε έναν άλλο πλανήτη.

‘’Πεπερασμένη ελεύθερη βούληση’’. Κάπως έτσι θα το έθετα. Όσον αφορά τον εάν επιλέγει η ψυχή μας τον χάρτη προτού κατέβει στη γη… Δεν πιστεύω στην ύπαρξη της ψυχής. Άρα δε μπορεί να επιλέξει κάτι αφού δεν υφίσταται. Είμαστε αποτέλεσμα βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Είμαι αγνωστικιστής με τάσεις αθεϊσμού.

Ήλιος, σελήνη, ωροσκόπος. Με ποια σειρά τα βάζεις ανάλογα με τη σημασία που έχουν στην ανάλυση γενέθλιου χάρτη και γιατί;

Αυτό είναι ολόκληρο μάθημα! Θα μπορούσαμε να μιλάμε γι αυτό 8 ώρες. Τον ωροσκόπο, τον θεωρώ την κοινωνική μας εικόνα. Τη μάσκα μας. Δηλαδή το ιδανικό πρότυπο που θέλουμε να κατακτήσουμε στη ζωή μας. “Τι ωροσκόπο έχω; Σε αυτόν θέλω να μοιάσω”.

Σαν αυτόν θέλω κοινωνικά να φαίνομαι. Ο Ήλιος μας, είναι η ενέργειά μας, η πραγματική μας φυσική δύναμη, το συνειδητό μας κομμάτι. Τη σελήνη την ορίζω ως “τις ασυνείδητες-βαθύτερες ανάγκες”. Η σελήνη είναι η πρωταρχική μας ανάγκη. Συνειδητή ή ασυνείδητη. Χωρίς αυτήν θα είμαστε δυστυχισμένοι αν δεν την καλύψουμε. Δε μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποια σειρά. Και τα τρία είναι εξίσου σημαντικά. Δε μπορείς να αφαιρέσεις κάτι. Δε μπορείς να μου αφαιρέσεις ένα χέρι και να πεις ότι είμαι ο Χρήστος. Είμαι ολόκληρος ο Χρήστος.

 

Λένε ότι μετά τα 30 ο ωροσκόπος μας αναλαμβάνει δράση και ο ήλιος παραμερίζεται. που ουσιαστικά είναι η μάσκα που φοράμε απέναντι στους άλλους. Ορισμένοι πάλι λένε ότι ο ωροσκόπος είναι ο στόχος της ψυχής σε αυτή την ενσάρκωση. Πόσο εύκολο είναι κατά τη γνώμη σου να καταφέρει κάποιος άνθρωπος να φτάσει στο μάθημα του ωροσκόπου του; Και ποια η διαφορά από τον βόρειο δεσμό;

Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε τον ωροσκόπο μας. Τον θεωρώ ένα αέναο ταξίδι. Προσπαθούμε να φτάσουμε τον ωροσκόπο μας μια ολόκληρη ζωή. Ο ωροσκόπος λοιπόν είναι το αέναο ταξίδι της εξέλιξης της ψυχής μας. Πιστεύουμε ότι υπάρχει τέλος. Δεν υπάρχει όμως. Τώρα, όσον αφορά το βόρειο δεσμό, εγώ έχω μια άλλη άποψη. Ο περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται τον βόρειο δεσμό ως το πεπρωμένο μας. Το κάρμα μας. Είναι αυτό που θέλει η ψυχή μας να πετύχει.

Για εμένα ωστόσο, έχει απλά να κάνει με το σημείο που η εκλειπτική, τέμνει τον Ήλιο. Όπου υπάρχει βόρειος δεσμός υπάρχει και έκλειψη. Άρα έχει να κάνει με τους δυο γονείς μας και το πώς αυτοί μας επηρεάζουν. Το βλέπω ψυχοδυναμικά: Πώς οι γονείς επηρέασαν το ίδιο το άτομο. Γι αυτό, όταν βλέπω κάποιον βόρειο δεσμό να έχει δύσκολες όψεις σε έναν χάρτη, σημαίνει ότι οι γονείς και το γονεικό προφίλ, δημιούργησαν προβλήματα στην εξέλιξη του ανθρώπου. Γι αυτό λένε ότι “αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα”. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για τον βόρειο δεσμό, είναι ότι είναι το σύνολο της εξέλιξης μας. Ήλιος και σελήνη μαζί. Άρα έχει να κάνει και με τις κληρονομικές καταβολές των γονέων μας. Τι έχει επιλέξει η οικογένεια να αντιμετωπίσει στο παρελθόν της; Ποια παραπτώματα, ποιες ερινύες, ποια δράματα έχει να ανακαλύψει το βιολογικό μας κομμάτι, έτσι ώστε να εξελιχθούμε και με τη σειρά της να εξελιχθεί και η ίδια η ανθρωπότητα, και πιο συγκεκριμένα και το δικό μας γονιδίωμα. Ο βόρειος δεσμός έχει να κάνει με την κληρονομική αστρολογία, δηλαδή με το πεπρωμένο της οικογένειας. Τις κατάρες της οικογένειας, τα δώρα που η οικογένεια φέρει μαζί της και πως μπορεί να τα αξιοποιήσει για να προχωρήσει.

O Ν. δεσμός από την άλλη, είναι το παρελθόν όλου αυτού. Από πού προερχόμαστε, λοιπόν και που πρέπει να πάμε. Ποιες είναι οι επιλογές της οικογένειας στο παρελθόν και ποιες οι προκλήσεις της και ο ρόλος που εμείς ατομικά παίζουμε για το μέλλον.

 

Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα έχουν εισχωρήσει στο χώρο της αστρολογίας ορισμένοι που ευθαρσώς λένε ότι ασκούν μαγεία ή άλλες τεχνικές παράλληλα ή και σε συνδυασμό με την αστρολογία. Ποια η γνώμη σου γι αυτούς και τι ρόλο παίζει ο σύλλογος φίλων αστρολογίας; Μπορεί να τους περιορίσει;

Καλώς ή κακώς, η μεταφυσική η μαγεία έχουν μπλεχτεί με την αστρολογία για αρκετό χρονικό διάστημα. Φταίει η μεσαιωνική περίοδος και κυρίως τα αραβικά χρόνια. Στη συνέχεια αυτό άρχισε να συμβαίνει πάρα πολύ, κυρίως το 600-700 μ.χ. Προσωπικά δεν πιστεύω στην ύπαρξη της μαγείας. Ούτε στην επανασύνδεση προσώπων. Το θεωρώ ανόητο. Αυτοί που ασκούν τη μαγεία, έχουν τη ζωή τους άνω κάτω. Άρα αφού μπορείς να κάνεις μαγικά για να βοηθήσεις του άλλους γιατί δεν κάνεις κάτι για να βελτιώσεις τη δική σου κατάσταση; Οι ίδιοι οι άνθρωποι δείχνουνε την τραγωδία τους. Όταν λοιπόν ζω μια τραγωδία, πώς μπορώ να βοηθήσω τους άλλους ανθρώπους; Γι αυτό και λέω πάντα ότι όταν θέλουμε να πάμε σε κάποιον επαγγελματία, να κοιτάμε πάντα πως είναι η ζωή του. Έχει επιτύχει δηλαδή στη ζωή του ο συγκεκριμένος άνθρωπος;

Εν κατακλείδι δεν πιστεύω στην μαγεία ούτε στη βασκανία. Πηγαίνει ο κόσμος σε αυτούς γιατί απλά δεν υπάρχει εκπαίδευση. Γιατί ακόμα δεν έχουν φύγει 400 χρόνια Οθωμανικής αυτοκρατορίας από επάνω μας. Ζούμε σε μια χώρα που το 50% δεν πιστεύει στη θεωρία της εξέλιξης. Θεωρεί δηλαδή ότι προερχόμαστε από τον Αδάμ και την Εύα και πως ο Θεός τους έριξε νερό και λάσπη και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο….. Έτσι λοιπόν, έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα. Όσον αφορά το έργο του συλλόγου, δεν γνωρίζω κατά πόσο μπορεί να τους περιορίσει, γιατί ένας σύλλογος μπορεί να έχει μέσα και ανθρώπους που πιστεύουν σε τέτοια. Και επειδή το λέει ο "Άρχος», δε σημαίνει ότι είναι και αλήθεια. Αυτή είναι η άποψη μου. Δε μπορώ να πείσω κανέναν. Έχουμε ήδη υπογράψει έναν κώδικα δεοντολογίας και εγώ προσωπικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να περιορίσουμε κάποιους ανθρώπους. Αυτό που θα ήθελα εγώ να πω είναι ότι η αστρολογία, θα πρέπει να υπάρξει ως ξεχωριστό αντικείμενο από τα άλλα. Βέβαια ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο. Έτσι θα σταματήσουν αυτοί οι άνθρωποι να υπάρχουν. Δε μπορείς να απαγορεύσεις αυτό το πράγμα. Απαγορεύεις το τσιγάρο. Βλέπεις να σταματάει κανένας το κάπνισμα; Με την απαγόρευση ο άνθρωπος δε λειτουργεί. Με την εκπαίδευση προχωράει. Εάν εκπαιδευτεί σωστά δε χρειάζεται να απαγορεύσουμε σε κανέναν τίποτα.

 

Τετράγωνα σε μια συναστρία. Ένας τρόπος εξέλιξης μιας σχέσης προς το καλύτερο ή ένας συναγερμός για αυτόν που τα βλέπει προκειμένου να μην αφήσει μια σχέση να συνεχιστεί;

Πιστεύω ότι όλα χρειάζονται να υπάρχουν σε μια συναστρία. Και τα τρίγωνα και τα τετράγωνα. Πρέπει να υπάρχει και λίγη ένταση. Παράδειγμα εγώ, προτιμώ το τετράγωνο Αφροδίτης- Άρη σε μια συναστρία, γιατί πρέπει να υπάρχει και λίγο ερωτικό πάθος σε αυτή τη ζωή. Δε θα προτιμούσα από την άλλη όμως, το τετράγωνο μεταξύ των “φώτων” δυο ανθρώπων. Δηλαδή ένα τετράγωνο Ήλιου-Σελήνης. Το τετράγωνο θεωρώ γενικά, ότι είναι μια πίεση, μια δυσκολία, μια ένταση που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Τα πάντα χρειάζονται ισορροπία. Χρειάζονται και οι σύνοδοι και τα τετράγωνα. Χρειάζονται όλα. Εγώ αυτό που κοιτάω είναι ο μέσος όρος των τετραγώνων σε έναν χάρτη. Όταν είναι στο μέσο όρο είναι μια χαρά. Εάν δεν υπήρχαν καθόλου τετράγωνα, δε θα υπήρχε καθόλου σύγκρουση και άρα υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψουμε την σχέση λόγω πλήξης. Η όψη που θα με προβλημάτιζε περισσότερο είναι η “χιαστή”. Θεωρώ ότι είναι μια όψη “μη-συναστρίας”.

 

Σύνοδος Άρη-Κρόνου σε γενέθλιο αλλά και συναστρία. Περιορισμός και αξεπέραστο εμπόδιο ή απλά ένα μάθημα για την ψυχή;

Η σύνοδος Άρη-Κρόνου, υποδηλώνει πάντα ένα μπλοκάρισμα ως έναν βαθμό. Άρα αυτό το μπλοκάρισμα μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα ελάττωμα που μπορεί να βοηθήσει το άτομο να εξελιχθεί. Για παράδειγμα, να πούμε κάτι απλό: Ο άνθρωπος με σύνοδο Άρη- Κρόνου μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα αυτό μπορεί να τον βοηθήσει όμως να εξελιχθεί σε κάποιον άλλον τομέα. Ποτέ δεν πρέπει να παίρνουμε ένα ελάττωμα μόνο σαν κάτι αρνητικό. Πάντα οδηγεί κάποιον στο να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αρκετά συμπλέγματα όπως οι στάρς. Τα συμπλέγματα αυτά τους οδήγησαν στο να γίνουν λαμπεροί καλλιτέχνες. Αυτό που με ενδιαφέρει λοιπόν είναι, να βοηθήσω έναν άνθρωπο με αυτή την όψη να συνειδητοποιήσει που βρίσκεται το πρόβλημα σχετικά με αυτή την όψη στη ζωή του, αλλά και πως μπορεί να τον εξελίξει σε κάποιον άλλον τομέα. Όσον αφορά τη συναστρία, δε μου αρέσει ο Κρόνος-Άρης. Γιατί δηλώνει ότι το άτομο με τον Κρόνο, ακυρώνει σεξουαλικά το άλλο άτομο, ή υπάρχει μια έλλειψη ικανοποίησης σε έναν βαθμό. Οπότε αυτό χρειάζεται προσπάθεια και από τους δυο. Πολλές φορές ωστόσο μπορεί να μη δηλώνει ότι δεν υπάρχει ικανοποίηση, αλλά ότι το άτομο έχει βιώσει κάποιο τραυματικό γεγονός. Για μένα ο Κρόνος-Άρης έχει να κάνει με το σώμα μας. Ένας άνθρωπος με Κρόνο- Άρη μπορεί να έχει λοιπόν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός, το οποίο δε τον βοηθάει να ικανοποιηθεί. Να εμποδίζει το σώμα του να βιώσει την απόλαυση. Άρα όταν έρχεται κάποιος σύντροφος με Κρόνο- Άρη έχει επιθετικές διαθέσεις απέναντι στο σώμα του, απέναντι στην ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση και βιώνει μια απειλή. Και αυτό χρειάζεται να “δουλεύεται” σε μια σχέση. Με την κατάλληλη συμβουλευτική εξάλλου, Όλα αντιμετωπίζονται.

 

Τι είναι επιτέλους ο δωδέκατος οίκος και γιατί υπάρχει αυτή η κινδυνολογία που υπάρχει από τους αστρολόγους;

Όσο περισσότερο έχεις εργαστεί με τον εαυτό σου, άλλο τόσο δεν χρειάζεται να φοβάσαι τον δωδέκατο οίκο. Για εμένα δεν έχει να κάνει με το ασυνείδητο. Αλλά με τις ανάγκες συλλογικού ασυνειδήτου. Δηλαδή με την μάζα. Όταν ένα άτομο έχει πλανήτες στο δωδέκατο οίκο σημαίνει ότι καλείται να εκπληρώσει έναν ρόλο σε σχέση με την κοινωνία. Να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος; Να γίνει το άτομο που θα ξεχωρίσει από τους υπολοίπους, το άτομο που θα μαρτυρήσει για τους υπολοίπους; Πάντα υπάρχει ένας ρόλος που παίζεται λόγω κοινωνικών δεδομένων. Εδώ βλέπουμε κατά τη γνώμη μου τον Θρίαμβο του Γιούνγκ και του συλλογικού ασυνειδήτου. Άρα ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει με τον εαυτό του και έχει καταλάβει τι εκπέμπει σε σχέση με την κοινωνία, μπορεί να κατανοήσει για πιο λόγο χρειάζεται να κάνει ένα από τα παραπάνω. Είτε να απελευθερωθεί από αυτό. Γιατί δε χρειάζεται να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος απαραίτητα. Μπορεί κάποιος να θυσιαστεί για την κοινωνία χωρίς να χάσει τη ζωή του.

Άλλες φορές πάλι ο δωδέκατος έχει να κάνει με καταστροφές από σεισμούς ή πλημύρες. Όπου φανερώνουν τις ατέλειες του συστήματος μας. Από μια τραγική κατάσταση λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζεται να διορθώσουμε τα πράγματα. Ο δωδέκατος οίκος λοιπόν, μπορεί να δηλώνει το σκληρό μάθημα που έχει να πάρει η κοινωνία με έναν άσχημο τρόπο, για παράδειγμα με τη μαζική αποχώρηση ψυχών από την οπτική των εναλλακτικών, με τη μαζική αποχώρηση ανθρώπων απλά από την οπτική μου.

Ωστόσο ο δωδέκατος από την άλλη, είναι και η ένωση ψυχικού δυναμικού. Δηλαδή μέσα από αυτόν ανακαλύπτουμε την εσωτερική μας δύναμη, ουσιαστικά τη σκιά του πρώτου μας οίκου. Ανακαλύπτουμε δηλαδή τι πραγματικά θέλουμε να καλύψουμε και ποια είναι η πραγματική αιτία. Για παράδειγμα, ένας δίδυμος με ωροσκόπο Καρκίνο θέλει να καλύψει μια προσωπική ανασφάλεια. Αυτήν την αναποφασιστικότητα του Διδύμου. Ο Καρκίνος αναζητάει την προσωπική και κοινωνική ασφάλεια. Να δείξει στους άλλους και στον εαυτό του ότι αποκτάει μια οικογένεια. Αυτό που θέλει να κρύψει είναι μια ανάστατη ψυχή. Ένα δίδυμο. Βιώνει μια μεταβλητότητα. Επομένως έρχεται αυτός ο άνθρωπος και προσπαθεί να καλύψει αυτό το οποίο έχει μέσα στον δωδέκατο του. Ο δωδέκατος οίκος βέβαια είναι μια ολόκληρη συζήτηση, ωστόσο θεωρώ ότι αυτές είναι ορισμένες βασικές πληροφορίες.

 

Ο Κρόνος ο Άρης και ο Πλούτωνας χαρακτηρίζονται ως κακεργέτες. Ποια η γνώμη σου γι αυτό;

Ανάλογα με την οπτική που θα τους κοιτάξεις αυτούς τους πλανήτες. Παράδειγμα, Από την άποψη της παραδοσιακής ερμηνευτικής αστρολογίας, Ο Άρης και ο Κρόνος είναι κακοί πλανήτες. Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτη αλήθεια, γιατί υπάρχουν παράγοντες που τροποποιούν αν ο Άρης είναι καλός ή κακός. Και ο Δίας που θεωρείται καλός και ευεργέτης πλανήτης, μπορεί να λειτουργεί χειρότερα σε ένα χάρτη. Οπότε πρέπει να ξέρεις πραγματικά τι χάρτη έχεις, γιατί αυτός που θεωρείς ευεργέτη σου, μπορεί τελικά να σε καταστρέψει. Νομίζω ότι πρέπει να βγούμε από τη λογική του “άσπρο ή μαύρο”. Η ζωή δεν είναι μόνο εύκολη ή μόνο δύσκολη. Σαφώς ο Άρης έχει να κάνει με τα βίαια γεγονότα, σαφώς ο Κρόνος έχει να κάνει με το θάνατο και τα γηρατειά. Αλλά νομίζω ότι είναι κοινωνικό το πρόβλημα. Όχι ειδικό. Γι αυτό πιστεύω πάντα στην “αστρολογία της κουλτούρας”. Ο δυτικός πολιτισμός φοβάται το θάνατο. Και γι αυτό αντιμετωπίζουμε τον Κρόνο ως παλιό κυβερνήτη του θανάτου. Τώρα έχει γίνει μετάθεση στον μοντέρνο κυβερνήτη του θανάτου, τον Πλούτωνα. Όπου αρχίσαμε πάλι να τον δαιμονοποιούμε. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο κακοί αυτοί οι πλανήτες. Έχει να κάνει με τα κοινωνικά μας δεδομένα. Η κοινωνία έχει πρόβλημα να αντιμετωπίσει το γήρας. Βλέπουμε φωτομοντέλα, ηθοποιούς, διάσημους να φοβούνται το χρόνο, να φοβούνται τον θάνατο. Έτσι μας δημιουργείται φόβος. Όταν θα έχουμε μια κοινωνία ώριμη και κατασταλαγμένη, θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με πολύ πιο εποικοδομητικό τρόπο αυτό που ονομάζουμε κακεργέτη πλανήτη. Άρα το ποιον ορίζουμε ως κακεργέτη ή ευεργέτη έχει να κάνει καθαρά με την οπτική μας για τα πράγματα. Όχι τόσο με την ίδια τη στάση της αστρολογίας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν καλοί και κακοί πλανήτες. Πιστεύω απλά ότι υπάρχουν πλανήτες που έχουν ορισμένες ενέργειες, τους οποίους χρωματίζουμε θετικά ή αρνητικά ανάλογα με τις πεποιθήσεις μας.

 

Ποιο θεωρείς πιο αξιόπιστο προοδευτικό σύστημα;

Δεν υπάρχει αξιόπιστο ή λιγότερο αξιόπιστο σύστημα και θα σου εξηγήσω γιατί. Όταν κάνεις διόρθωση ωροσκόπου (rectification), ανακαλύπτεις ότι κάθε άτομο δονείται σε συγκεκριμένο με διαφορετικές τεχνικές. Όταν εγώ κάνω διόρθωση ωροσκόπου σε έναν άνθρωπο, θα πω ότι σε άλλον δονείται καλύτερα με τις διελεύσεις, με τα ηλιακά τόξα, με τις ηλιακές επιστροφές. Όταν θέλεις να κάνεις μια πρόβλεψη χρειάζεται να το βλέπεις αυτό. Αυτός ο άνθρωπος με ποια τεχνική δονείται καλύτερα σε ένα γεγονός από το παρελθόν του; Έτσι θα έχω μια εικόνα σχετικά με το ποια τεχνική είναι η ιδανική γι αυτόν. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μπορεί κάποιος να λειτουργεί καλύτερα με τις διελεύσεις. Εγώ, έχω παρατηρήσει ότι ο δικός μου χάρτης λειτουργεί καλύτερα χρησιμοποιώντας τα ηλιακά τόξα. Και έχω δει μια εκπληκτική συνάφεια με τα γεγονότα της ζωής μου. Άλλοι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα με ηλιακές επιστροφές. Συνεπώς πριν ξεκινήσουμε να κρίνουμε την αξιοπιστία του κάθε συστήματος, πρέπει να αναλογιστούμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν πρέπει να παίρνουμε ένα σύστημα και να το χρησιμοποιούμε σε όλους. Δεν είμαστε βιομηχανία που βάζουμε σε κουτάκια τον άνθρωπο. Πρέπει να ανακαλύψουμε τη μοναδικότητα του ανθρώπου που έχουμε απέναντι μας. Και μέσα από αυτό, τις τεχνικές στις οποίες αντιδράει καλύτερα. Το γιατί αντιδράει δεν το γνωρίζω ακόμα. Αυτό θέλει περισσότερη έρευνα. Εγώ προσωπικά όταν θέλω να κάνω μια πρόβλεψη για έναν άνθρωπο χρησιμοποιώ διελεύσεις, προοδευτικά, ηλιακά τόξα και ηλιακές επιστροφές και βγάζω ένα σύνολο από τις επιρροές αυτές. Οποιαδήποτε προσπάθεια πρόβλεψης με μια μόνο τεχνική είναι ριψοκίνδυνη. Ποτέ δεν κοιτάμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τεχνική.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Θα ήθελα να μου κάνεις μια πρόβλεψη σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι.

Έχω δηλώσει από το 2010 και το λέω σε κάθε εκπομπή που έχω στο focusradio τώρα, ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα γύρω στον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2016 θα λήξει. Επομένως αυτό που συμβαίνει είναι μια συνέχεια του δράματος και της αγωνίας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Πρόκειται να ζήσουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά με πείνα και πολλές πιέσεις. Κάπου κοντά στον Νοέμβριο θα γίνει και κάτι σε διεθνές επίπεδο. Έτσι η ΕΕ θα κατανοήσει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό και θα αρχίσουν σιγά-σιγά να αλλάζουν οπτική ώστε να βγούμε δυναμικά μπροστά από το τέλος του 2016, αν και η καλύτερη περίοδος για την Ελλάδα είναι το 2020.  Μιλάμε δηλαδή για μια χαμένη δεκαετία. Ωστόσο ο Α. Τσίπρας δεν πρόκειται να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στη διακυβέρνηση της Χώρας. Εάν ισχύουν όσα λέγονται τουλάχιστον, ότι έχει ωροσκόπο Δίδυμο. Η πολύ-αστρία που έχει στον Καρκίνο θα τον οδηγήσει στην κατάρρευση. Θα περάσει δύσκολες στιγμές. Ο Κρόνος τον Νοέμβριο- Δεκέμβριο θα περάσει στον προοδευτικό ωροσκόπο του.

Θα ήθελες να μας πεις πως χρησιμοποιείς την αστρολογία στις συνεδρίες σου;

Κοιτάζω πρώτα τον χάρτη για να δω εάν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη βοήθεια πέρα από το θέμα για το οποίο έχει έρθει. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται στο γραφείο μας θέλουν πρόβλεψη. Δεν καταλαβαίνουν όμως πολλές φορές ότι το θέμα δεν είναι μόνο η πρόβλεψη, αλλά το τι συμβαίνει στη ζωή τους. Παράδειγμα, μπορεί ένας άνθρωπος να έχει ένα τετράγωνο Σελήνης- Κρόνου, που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν χωρίσει οι γονείς του, με άσχημο τρόπο. Αυτό θα τον οδηγήσει μετέπειτα στη ζωή του να κάνει εξίσου αποτυχημένες σχέσεις και να επαναλάβει το πρόβλημα το οποίο είχε. Να χωρίσει ξανά όπως χώρισαν οι γονείς του. Όταν βλέπουμε λοιπόν  ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα και ότι δεν υπάρχει ένα περιστασιακό πρόβλημα, ότι περνάει μια δυσάρεστη διέλευση απλά, και ότι το πρόβλημα βρίσκεται  στο γενέθλιο, πάντα προτείνω στον άνθρωπο που έχω απέναντι μου, πάντα προτείνω στον άνθρωπο μια σειρά συνεδριών αστρο-ψυχολογικών, στις οποίες δουλεύουμε συμβουλευτικά με βάση τον χάρτη για να κάνουμε κάποια πράγματα. Με ασκήσεις για παράδειγμα, του κάνω ορισμένα τεστάκια, συμπληρώνει κάποια ερωτηματολόγια, κάνει κάποιες ασκήσεις μετά ο ίδιος  στο σπίτι. Είναι ουσιαστικά 3 συνεδρίες συνολικά στις οποίες λειτουργεί το άτομο σε συνεργασία με τον αστρολόγο και δουλεύει το κομμάτι της αυτογνωσίας του.

Εσύ δηλαδή, στηρίζεις το άτομο με βάση και την εκπαίδευση σου στην ψυχολογία άρα τη θεωρείς και επιστήμη που μπορεί να συνδυαστεί και με την αστρολογία;

Μα βέβαια! Θεωρώ ότι ο αστρολόγος πρέπει να έχει και κάποιες βασικές γνώσεις ψυχολογίας. Δε λέω ότι χρειάζεται όλοι οι αστρολόγοι να γίνουν ψυχολόγοι. Πρέπει ωστόσο να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε στον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας. Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ένα σύνολο διελεύσεων και προόδων. Έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που ζει αυτή τη στιγμή. Που φοβάται, που έχει ανασφάλειες, που προβληματίζεται και πρέπει όχι μόνο να του πεις τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον του, αλλά στην περίπτωση που θα δεις κάτι κακό να πρέπει να τον βοηθήσεις και να το διαχειριστεί. Να χρειάζεται να τον βοηθήσεις να το προλάβει πιθανόν.  Κι αν δε μπορεί να το προλάβει να μπορέσει να το διαχειριστεί. Γιατί πολλές φορές μια συνεδρία σταματάει στο τι πρόκειται να συμβεί. Εγώ πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνεται κάτι περισσότερο.

H αστρολογία συνδυάζεται καλύτερα με κάποια συγκεκριμένη ψυχολογική προσέγγιση;

Δε γνωρίζω αν μπορεί να συνδυαστεί με όλες. Εγώ προσωπικά έχω βρει ορισμένες για συγκεκριμένα προβλήματα. Όταν για παράδειγμα ένας άνθρωπος έχει θέματα Ήλιου-Σελήνης, ή Σελήνης-Κρόνου, θα λειτουργήσω με ψυχαναλυτικές τεχνικές γιατί είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα προέρχεται από τους γονείς και χρειάζεται ψυχαναλυτική προσέγγιση. Όταν βλέπω ότι υπάρχουν θέματα υπαρξιακά, τότε θα χρησιμοποιήσω την προσωπο-κεντρική τεχνική του Rogers. Γιατί το άτομο χρειάζεται θετική ενίσχυση.  Δεν εφαρμόζουμε πάλι την ίδια συμβουλευτική σε όλους. Όταν υπάρχουν προβλήματα με Ερμή(ένα άλλο παράδειγμα), που σημαίνει ότι υπάρχει μια γνωσιακή στρέβλωση στο μυαλό του ατόμου, τότε θα χρησιμοποιήσω γνωσιο-συμπεριφορική τεχνική. Άρα ανάλογα με τον χάρτη χρησιμοποιούμε τις τεχνικές συμβουλευτικής που χρειάζονται για να βοηθηθεί ο άνθρωπος περισσότερο.

Ποια είναι τα επόμενα σου βήματα στο χώρο; Γιατί από ότι φαίνεται θα μείνεις σε αυτό το χώρο.

Καταρχάς σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Ελπίζω (χαμογελάει διάπλατα). Το πρώτο κομμάτι που έχουμε ήδη ξεκινήσει είναι ένα site για εναλλακτικά. Θα μου πεις: "πως γίνεται να είσαι άθεος και να έχεις ένα site με εναλλακτικά;" Πιστεύω πάρα πολύ στην ελευθερία της έκφρασης. Πιστεύω επίσης ότι ακόμα και στον αγνωστικισμό υπάρχει πνευματικότητα. Εμείς βέβαια στο ‘’OhmTimes’’ καλύπτουμε όλες τις απόψεις. Έχουμε πνευματισμό για Βουδιστές, για Ινδουιστές, για Χριστιανούς, για εναλλακτικούς, για άθεους για αγνωστικιστές... Η πνευματικότητα δεν αποτελεί κατάκτηση μόνο μιας κάστας ανθρώπων που πιστεύουν σε κάτι. Ανήκει σε όλους μας. Και αυτό εκφράζει το ‘’OhmTimes’’.

Πέρα από αυτό, ετοιμάζουμε με τον ερευνητικό οργανισμό ελλήνων, το πρώτο πρόγραμμα ‘’Αρχαιο-αστρονομίας και εθνο-αστρολογίας Ελλάδας’’. Θα μελετήσουμε τις αρχαίες κουλτούρες, την αστρονομία τους, το πώς λειτουργούσε η αρχαιο-αστρονομία στα παλαιά χρόνια και θα μελετήσουμε και την εθνο-αστρολογία.

Η ‘’Εθνο-αστρολογία’’ είναι ένας όρος που εισήγαγα εγώ πρώτος. Έχει να κάνει με την κουλτούρα και την μελέτη των αρχαίων αστρολογιών και τα έθνη που χρησιμοποιούσαν τις ορολογίες τους.  Επομένως υπάρχει μια ολόκληρη έρευνα, με παρουσιάσεις, διαλέξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, με συγγραφή άρθρων και βιβλίο το οποίο θα εκδοθεί αργότερα από τον οργανισμό που θα έχει ως θέμα του τη μελέτη της αρχαιο-αστρονομίας και εθνο-αστρολογίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου  και της μέσης Ανατολής.

Τέλος, να αναφέρω και κάποια πράγματα για το VAF (Vaastu Astrological Foundation), στο οποίο είμαι πρόεδρος εδώ και 4 χρόνια. Το VAF είναι στην Kerala της Ινδίας. Πρόκειται για ένα ερευνητικό κέντρο στο οποίο εργαζόμαστε αρκετό χρονικό διάστημα. Διεξάγουμε διάφορες έρευνες εκεί. Οι Ινδοί είναι φανατικοί με την αστρολογία και υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχουν κονδύλια. Αξίζει εδώ να σημειώσω ότι στη Δύση δεν δίνονται χρήματα γι αυτό το σκοπό. Δουλεύουμε μόνοι μας απομονωμένοι στον υπολογιστή μας! Γι αυτό και η αστρολογία δεν προχωράει. Στην Ινδία αντίθετα υπάρχουν πανεπιστήμια που πληρώνουν για έρευνες. Έχω ήδη παρουσιάσει τρεις έρευνες εκεί. Και το πιο σημαντικό είναι ότι θα κάνουμε το πρώτο σεμινάριο ελληνιστικής αστρολογίας στην μακρινή Ινδία ύστερα από πολλά χρόνια. Αξίζει να πούμε εδώ, ότι η Ινδική αστρολογία προέρχεται από την ελληνική. Όλες οι βάσεις της προέρχονται από την Ελληνιστική. Και μάλιστα οι Ινδοί αστρολόγοι, είχαν πριν την Ινδική αστρολογία που γνωρίζουμε σήμερα, μόνο τα ανκσάντρας. Δηλαδή τα μέτρα της Σελήνης. Τα ζώδια, οι όψεις και οι βασικοί σχηματισμοί που έχουν, προέρχονται από την Ελληνιστική. Εξάλλου είχαν το βιβλίο ‘’Γιαβάνα Τσατάκα’’ που σημαίνει ‘’η γνώση των αρχαίων ελλήνων για την αστρολογία,’’ το οποίο ταξίδεψε από τους αρχαίους έλληνες και τους Αλεξανδρινούς εμπόρους, έφτασε στα παράλια της Ινδίας και από εκεί χτίστηκε η Ινδική αστρολογία. Έτσι μετά από χιλιάδες χρόνια επανεισαγάγουμε την ελληνιστική αστρολογία στην Ινδία και στην Ελλάδα το πρώτο σεμινάριο ελληνιστικής αστρολογίας παράλληλα το φθινόπωρο. Αυτά είναι ορισμένα σχέδια που έχω. Υπάρχουν όμως και άλλα για αργότερα.

Μιας και μίλησες πριν για ένα βιβλίο. Θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς και με τη συγγραφή αργότερα;

Έχω ήδη γράψει βιβλία τα οποία όμως δεν έχω ακόμα εκδώσει. Ο λόγος είναι ότι λόγω της Σελήνης στην Παρθένο, έχω μια μανία με τη λεπτομέρεια και είναι λίγο μεγάλα. Οπότε και οι εκδότες παθαίνουν εγκεφαλικό γιατί τώρα με την κρίση, δεν είναι εύκολο να εκδώσει κάποιος ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια. Έχω ήδη γράψει τρία βιβλία. Ένα για γενέθλιο, ένα για πρόβλεψη και ένα πιο ειδικό που είναι και το μικρότερο και θα βγει πρώτο. Αλλά το κρατάω για έκπληξη. Πολύ σύντομα θα δείτε να κυκλοφορεί. Πολύ σύντομα.

Θα ήθελα τώρα να μου πεις εάν έχεις κάποιο μήνυμα σαν Χρήστος Άρχος για τους αναγνώστες του περιοδικού.

Εύχομαι να διαβάζουν αστρολογία χωρίς να φοβούνται, να μην παρασύρονται από αυτά που γράφουμε πολλές φορές όλοι στα κείμενα μας , γιατί πολλές φορές πρέπει να το επεξεργάζεσαι αυτό που διαβάζεις. Να μην το δέχεσαι έτσι. Πρέπει να καταλάβουν ότι η αστρολογία είναι κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει. Εάν τρομάζουνε με αυτά που διαβάζουνε, η παρασύρονται σε άσχημες διαθέσεις να σταματήσουνε να διαβάζουνε. Είναι προτιμότερο να έχω έναν άνθρωπο που να μην διαβάζει αστρολογία αλλά να είναι ψυχολογικά ισορροπημένος, παρά έναν άνθρωπο που διαβάζει οτιδήποτε γράφουμε σε κάποια sites μας και να τρομοκρατείται. Η αστρολογία είναι ένα εργαλείο απελευθέρωσης και πρέπει να μας βοηθάει και να μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Άρα όταν διαβάζουμε κάτι σε κάποιο site, σε κάποιο περιοδικό, οπουδήποτε, πρέπει να το χρησιμοποιούμε για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Και όχι να γινόμαστε μοιρολάτρες και δέσμιοι των διελεύσεων μας. Και επειδή τελευταία έχει γίνει πολύ της μόδας στην παραδοσιακή αστρολογία, αυτό που λένε ότι υπάρχει μοίρα και δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, θέλω να πω ότι από τα ελληνιστικά χρόνια οι αστρολόγοι και ο Πτολεμαίος και ο Σιδώνος ο Δωρόθεος μιλούσαν για την ελεύθερη βούληση και ότι στη βυζαντινή αναγέννηση η οποία έφερε τον Βυζαντινό ανθρωπισμό, οι αστρολόγοι από το 800 και μετά, έλεγαν ότι υπάρχει ελεύθερη βούληση. Και μιλάμε για την κάρδια της παράδοσης της αστρολογίας όταν μιλάμε για Βυζάντιο. Άρα δεν είναι αλήθεια όταν μιλάμε για μοίρα! Όχι! Η παραδοσιακή αστρολογία δε μιλεί για μοίρα! Για μοίρα μιλούσαν ορισμένοι αγγλικανοί αστρολόγοι που γεννηθήκαν στον προτεσταντικό κόσμο, οι οποίοι έφεραν αργότερα το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτά συνδέονται. Ο ουμανισμός ο βυζαντινός όμως και η ελληνιστική αστρολογία, δεν πίστευαν απαραίτητα μονό στη μοίρα! Πίστευαν ότι υπάρχει κι ελεύθερη βούληση. Άρα μπορούν οι άνθρωποι να δράσουν διαβάζοντας τα αστέρια τους και να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους. Σε πεπερασμένη ελεύθερη βούληση όπως είπαμε και στην αρχή της συνέντευξης. Είμαι σε έναν χώρο, μπορώ να κινηθώ άνετα σε αυτόν τον χώρο αρκεί να αποδεχτώ ότι είμαι σε αυτόν τον χώρο. 
Την συνέντευξη παραχώρησε στον Αθανάσιο Βύνια και την Ειρήνη Γκόζη.