Οι παράγοντες της Κατάθλιψης!

Οι παράγοντες της κατάθλιψης στον αστρολογικό χάρτη

Διαβάζοντας την κατάθλιψη σε έναν χάρτη θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν μπορούμε μόνο να την βρούμε από 2 – 3 απλές όψεις που μπορεί να έχουμε κατανοήσει στο πέρασμα του χρόνου.  Η κατάθλιψη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας μας και θα πρέπει να την προσέξουμε αρκετά  γιατί αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για την ίδια την ισορροπία του ατόμου και της κοινωνίας όταν φτάνει σε υπερβολικά μεγάλους βαθμούς.  Ας δούμε όμως τους βασικούς παράγοντες για την παρουσία κατάθλιψης:

 

450153013

 

Κληρονομικοί – Βιολογικοί παράγοντες

Α) Όταν ο χάρτης ενός μεγαλύτερου (γονέα, συγγενή γενικά) με κατάθλιψη μιάζει με έναν χάρτη ενός νεώτερου ανθρώπου.

Εδώ ουσιαστικά με βάση την καταθλιπτικότητα το άτομο που φέρει πολλά στοιχεία στο χάρτη του σε σχέση με κάποιον πρόγονο του που είχε παρουσιάσει κατάθλιψη είναι πολύ πιθανό ότι θα παρουσιάσει και αυτός.

Β) Βεβαρυμμένοι Αφροδίτης – Άρης – Πλούτωνας

Σε αυτή τη περίπτωση η Αφροδίτη δείχνει ότι το άτομο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί και να πάρει την χαρά και ικανοποίηση που θα ήθελε.  Ο Άρης δείχνει την έλλειψη μαχητικότητας που μπορεί να υπάρχει στο άτομο και την παραίτηση. Τέλος ο Πλούτωνας έχει να κάνει με τη μεταφορά κληρονομικών παραγόντων που οδηγούν ένα άτομο στην κατάθλιψη.

 

2)Αναπτυξιακοί παράγοντες

Σε αυτούς πρέπει να μελετήσουμε όλους τους σημαντικούς κύκλους που μπορεί να υπάρχουν μέχρι τα 22.5 χρόνια ενός ατόμου καθότι ένας καταστροφικός κύκλος σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές κρίσεις πολλών προβλημάτων συμπεριλαμβανουμένου και της κατάθλιψης. Οι κύκλοι είναι οι εξής:

1) 2-3 ετών ο διελαύνων Δίας κάνει πρώτο τετράγωνο με τον Γενέθλιο

2) 5-8 ετών έχουμε τη 1η αντίθεση Δία διελαύνων με Δία γενέθλιο.

3) 7-9 1ο τετράγωνο διελαύνων Κρόνου με γενέθλιο και 2ο τετράγωνο Δία διελαύνων με Δία γενέθλιο

4) 12, πρώτη επιστροφή Δία

5) 13 – 14 Κρόνος διελαύνων αντίθεση με Κρόνο γενέθλιο , επιστροφή ελάσσων Προοδευτικού Ήλιου

6) 18-19 Επανάληψη κύκλου Σάρος της προγενέθλιας έκλειψης , και Νέος κύκλος Βόρειου δεσμού

7) 20-22 Κρόνος τετράγωνο Κρόνο γενέθλιο, Δίας τετράγωνο Δία γενέθλιο, 1ο τετράγωνο Ουρανού με γενέθλια θέση

8) 22,5, Προοδευτικός Ήλιος κάνει γωνία 22,5 μοιρών με το γενέθλιο Ήλιο

 

Επίσης στους αναπτυξιακούς παράγοντες μέσα στην οικογένεια πρέπει να δούμε τη Σελήνη και τον Κρόνο αν είναι επιβαρρυμένοι ή οι κυβερνήτες του 4ου και  10ου και αυτοί να είναι συνδεδεμένοι  με τον Ερμή

snip_20160402194106.png

 

Copyright 2011 Christos Archos

Γ) Μιλώντας για τον Ερμή δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την επιρροή που υπάρχει στο γνωστικο επίπεδο.

Ο Ερμής και ο Δίας σε δύσκολες θέσεις και όψεις δείχνουν ότι μπορεί το άτομο να παρουσιάσει μελαγχολία σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη ζωή του. Ο λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι ότι ο Ερμής έχει να κάνει με την αντιληπτικότητα. Σύμφωνα με την γνωστική αστρολογία που έχει επηραστεί από τη θεωρία της κατάθλιψης από του Beck, αναφέρει ότι ως επί το πλείστον η κατάθλιψη αποτελεί λανθασμένη σκέψη των ατόμων. Θεωρεί ότι όσο πιο πολύ διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα και τα γεγονότα τόσο πιο εύκολα μπορούμε να πέσουμε θύματα κατάθλιψης.

Παρουσιάζεται μία σειρά γνωστικών λαθών που οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα. Το άτομο στην πραγματικότητα χάνει την επαφή με τη πραγματικότητα. Η περίφημη γνωστική τριάδα Εαυτός ( Ήλιος) , ο Κόσμος (Κρόνος) και το μέλλον (Ουρανός – Δίας) είναι πάντα γκρίζα και αρνητικά. Για όλα όμως αυτά παίζει σημαντικό ρόλο ο Ερμής και ο Δίας και για αυτό ο αστρολόγος θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ στη μελέτη τους.

 

Δ) Μετά έχουμε την «Βιωματική» προσέγγιση όπου σύμφωνα με αυτή άσχημες όψεις με τα φώτα ( Ήλιος – Σελήνη) σε όψεις άσχημες όπως η αντίθεση, το τετράγωνο, η χιαστί και η σύνοδος σε ορισμένες περιπτώσεις  αλλά και με τους Ωροσκόπους, Μεσουράνημα και Βέρτεξ μπορεί να οδηγήσει σε ακραία γεγονότα στη ζωή του ατόμου που μπορεί να οδηγήσουν σε τεράστια κρίση τη ζωή του ατόμου. Εδώ θα πρέπει όμως να πούμε ότι αυτά τα δύσκολα γεγονότα δεν είναι απαραίτητο να είναι για την παρουσίαση μιας κατάθλιψης αλλά και για άλλες ψυχικές δυσλειτουργίες.

 

Ε) Η Μεταπροσωπική προσέγγιση δίνει πολύ μεγάλη σημασία στον Ποσειδώνα και στην σύνδεση με όψη του Ερμή με το Δία. Σύμφωνα με αυτή. Ο Ποσειδώνας φέρει τη μεγάλη νύχτα της ψυχής.  Εδώ η κατάθλιψη δεν είναι ένα απλό ψυχικό νόσημα αλλά μία μεταμορφωτική διαδικασία που έχει ως σκοπό να αλλάξει το άτομο όπως μία κάμπια που κλείνετε μέσα της για να μπορέσει να γίνει στη συνέχεια μία πεταλούδα.  Εδώ λοιπόν το άτομο μετατρέπετε μέσα από τη δύναμη της κατάθλιψης και γίνεται ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο.   Εδώ υπάρχει και η ειδική σχέση Κρόνου και Ποσειδώνα όπου σύμφωνα με αυτή η κατάθλιψη είναι μία μεγάλη δύναμη καταστροφής, στη σύνδεση Κρόνου και Ποσειδώνα η μεταμορφωτική δύναμη της κατάθλιψης του Ποσειδώνα μεταλλάσετε και αντί για δημιουργικό κομμάτι έκφρασης, γίνεται βαρίδι που δολοφονεί τον ίδιο τον οργανισμό. Για αυτό και η Σύνδεση του Κρόνου με τον Ποσειδώνα συνδέεται έντονα με την αυτοκτονικότητα.

 

Προσπαθήστε να κάνετε την ανάλυση του χάρτη αυτού μόνοι σας και θα τον αναλύσουμε στο επόμενο τεύχος:

depr.png

 

Αστρολογία και κατάθλιψη
Του Χρήστου Άρχου M.Sc
carchos@outlook.com
Αναλύωντας την προηγούμενη φορά του βασικούς κανόνες της κατάθλιψης και με ποιο τρόπο μπορεί να φανεί θεώρησα σημαντικό να μπορέσουμε να το δούμε και με κάποιο παράδειγμα για να μπορέσουμε να εντρυφήσουμε περισσότερο στα άδυτα αυτής της δύσκολης ψυχικής κατάστασης.
Το άτομο του χάρτη θα το ονομάσουμε Γιάννη (βεβαίως το όνομα δεν είναι αληθινό και έχω την έγκριση από τον ίδιο να πάρω τον χάρτη του και να μπορέσω να τον χρησιμοποιήσω για ανάλυση στο περιοδικό).

Ο Γιάννης λοιπόν είναι ένας 41χρονος κύριος όπου παλεύει εδώ και αρκετά χρόνια με την κατάθλιψη. Ο ίδιος θυμάτε ότι από την παιδικη του ηλικία δεν ένοιωθε αρκετα καλά και πως με διάφορα γεγονοτα στη ζωη του απλα η κατασταση αρχισε να γινεται χειροτερη. Ο ίδιος όμως αναφέρει ότι «αν ήξερα από μικρός ότι είχα κατάθλιψη τότε θα είχα πάει σε κάποιον ειδικό ήδη από τα 15 μου».  Έτσι λοιπόν έχουμε μία μακροχρόνια κατάσταση κατάθλιψης η οποία και ταλαιπωρεί το πρόσωπο.
Αρχικά τον ρώτησα αν έχει κάποιο ιστορικό με γονείς οι αδέλφια που να έχουν και αυτοί κατάθλιψη αλλά μου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο όπου να μπορεί να πει ότι στην οικογένεια είχε το ίδιο πρόβλημα. Ο ένας τρόπος για να μπορέσουμε να δούμε αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι από τους χάρτες της οικογένειας του που όμως και των δύο οι γονείς οι ημερομηνίες τους είναι αμφίβολες και ο 2ος είναι να δούμε αν ο Άρης και η Αφροδίτη είναι βεβαρρυμένοι καθώς και ο Πλούτωνας.  Βλέπουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Άρη να είναι στον Καρκίνο σε μία θέση δύσκολη για αυτόν σε σύνοδο με την Αφροδίτη στον 3ο οίκο (οίκος σκέψης) και σε αντίθεση με το Δία (κυβερνήτη 8ου)  στον Αιγόκερω στον 9ο ένα ζώδιο που είναι σε πτώση ο Δίας.  Επίσης Ο Πλούτωνας είναι σε κρίσημη μοίρα επάνω στον 6ο οίκο και σε ασύμβατο τετράγωνο με την Αφροδίτη.  Την ίδια στιγμή η Σελήνη σχηματίζει ένα Ταυ – Τετράγωνο με την Αφροδίτη και τον Άρη και τον Δία. Αν και όντως δεν μπορούσαμε να δούμε εμφανή σημάδια κατάθλιψης σε προγόνους  είχαμε αρκετά προειδοποιητικά σημάδια για παράλογες αντιλήψεις από ένα από τους δύο γονείς όπου επηρέασε τον τρόπο σκέψης της του παιδιού (3ος). Ρώτησα λοιπόν αν η μητέρα πιθανότητα (Σελήνη) είχε κάποιας άλλης μορφής ψυχικό νόσημο και μου είπε ότι είχε διαγνωσθεί η μητέρα του  με μεταιχμιακή διαταραχή. Μία διαταραχή αρκετά δύσκολη σε μία οικογένεια που ναι μεν δεν ήταν κατάθλιψη αλλά δικαιολογεί τα διάφορα προβλήματα αντίληψης που δημιούργησε η μητέρα και που έδωσαν το πρώτο έναυσμα να εξελιχθεί η κατάθλιψη στον Γιάννη που θα δούμε στη συνέχεια είχε έτσι και αλλιώς τάσεις κατάθλιψης.
Είδαμε ήδη ότι η Σελήνη που είναι σημαντικός αναπτυξιακός παράγοντες βρίσκεται μέσα στον 6ο σε κορυφή ταυ τετραγώνου  ενώ και ο κρόνςο είναι σε μία ακόμη δυσκολότερη θέση. Σε σύνοδο με τον Ήλιο (καμένος) και σε αντίθεση με τον Ποσειδώνα στον άξονα του 1ου – 7ου.  Ο ίδιος ο Γιώργος μας ανέλυσε ότι η κατάθλιψη άρχισε να εκφράζεται όταν ένοιωθε ότι κοινωνικά δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις σχέσεις του σε σχέση με τα άλλα παιδιά, ότι ένοιωθε παραγκωνισμένος και πως είχε μία σχεδόν μαγική ατυχία με τις κοπέλες.  Η αντίθεση του Ήλιου / Κρόνου με τον Ποσειδώνα στον 1ο – 7ο άξονα είναι σημαντικό κομμάτι πάντα προσωπικής αποτυχίας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι ο Ήλιος είναι κυβ του 5ου (ερωτικές σχέσεις) ο Κρόνος του 9ου (ανώτερος τρόπος σκέψης) και 10ου (κοινωνικό status) που δήλωνε την έλλειψη δυνατότητας ανταγωνισμού κοινωνικά του Γιώργου και ο ποσειδώνας κυβ του εμπεριεχομένου Ιχθύ δείχνοντας την μεγάλη δυσκολία του ατόμου να πάρει αγάπη από τους άλλους. Την ίδια στιγμή ο Ποσειδώνας σε χιαστί με Αφροδίτη – Άρηκαι Ποσειδώνα μέσω του ιδεαλίσμου  που προκάλεσε η όψη αυτή οδήγησε  σε παραίτηση ερωτική και απογοήτευση (ο Άρης δεν ήταν αρκετά δυνατός να κυνηγήσει). Η μητέρα βέβαια σε τετράγωνο πάλι με τον Άρη ( μητέρα = Σελήνη) πιθανών να ήθελε να να κυριαρχήσει παντελώς στο παιδί και να μην το αφήσει να μεγαλώσει. Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό ότι τα τετράγωνα και αντιθέσεις Σελήνης – Άρη δείχνουν ασφυχτικές μητέρες που θέλουν να έχουν τον έλεγχο σύμφωνα με την εμπειρία μου.  Σύμφωνα με το δεύτερο βήμα της Αναπτυξιακής ψυχολογίας στην 2η συνθήκη έχουμε και τους κυβ 4ου και 10ου  (για όσους δεν καταλαβαίνετε τι λέμε δείτε άρθρο στο προηγ. Τεύχος) όπου εδώ είναι η Σελήνη και ο Κρόνος και ήδη είπαμε πόσο επαβυρημμένοι είναι οι πλανήτες.
Σύμφωνα με τη γνωστική πλευρά τη κατάθλιψης ο Ερμής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και είναι σε σύνοδο στον Ταύρο χωρίς όψεις! Η μόνη δευτερεύουσα όψη σημαντική που κάνει είναι ένα ενάμιση τετράγωνο με την Αφροδίτη και τον Άρη που αυξάνουν το μπλοκάρισμα της Σεξουαλικότητας του μην αφήνωντας τον Γιώργο να μπορέσει να εξελιχθει και να προσαρμοστεί κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα το ότι ο Ερμής είναι στον Ταύρο ένα ζώδιο έλλειψης γνωστικής ευελιξίας. Ο άλλος πλανήτης που είναι επίσης σημαντικός για την γνωστική είναι ο Δίας όπου και αυτός είναι σε ζώδιο πτώσης (επανάληψη γνωστικής βάσης κατάθλιψης, 1ης συνθήκης από το 1ο άρθρο).  Ο Δίας δεν είναι μόνο σε ζώδιο πτώσης αλλά και σε ένα Ταυ – Τετράγωνο αρκετά δύσκολο για να μπορέσει να διευρύνει κοινωνικά επίσης τους ορίζοντες του.
Στη βιωματκή αντίληψη και προσέγγιση βλέπουμε πάλι τα φώτα να είναι σε άσχημες όψεις δείχνοντας ότι ο Γιώργος έχει ένα αρκετά επιβαρυμμένο χάρτη για κατάθλιψη. Ο Ήλιος σε δυσάρεση σύνοδο με τον Κρόνο και αντίθεση με τον Ποσειδώνα και όπως ήδη αναλύσαμε η Σελήνη συμμετέχει σε ένα ταυ – τετράγωνο και έχει ασύμβατη σύνοδο με Πλούτωνα.
Τέλος έχουμε και την Μεταπροσωπική συνθήκη μιας και ο Ποσειδώνας είναι σε σύνδεση με τον Ήλιο του Ατόμου.
Ο ίδιος μόλις πέρισυ κατάφερε να αντιμετωπίσει τους δαίμονες του και σιγά σιγά καταφέρνει να αντιμετωπίσει τη ζωή με περισσότερη θετική ματιά. Επειδή είχε εξελιχθεί αρκετά η κατάθλιψη του και δεν πρόλαβε νωρίς αναγκάζεται βέβαια προς το παρόν να παίρνει και φαρμακευτική αγωγή από ψυχίατρο (Ποσειδώνας) αλλά τώρα είναι πιο δυνατός από ποτέ να κάνει ένα ξεκίνημα στη ζωή του. Μπορεί οι γονείς και οι γνωστικές του λειτουργίες να μην μπορούσαν να τον απελευθερώσουν αλλά με λίγη θέληση και προσπάθεια ο καθένας με κατάθλιψη έχει τη δυνατότητα να κάνει θαύματα και να περάσει τη ζωή του καλύτερα από ότι ποτέ στο παρελθόν. Αν ανήκετε σε ανθρώπους που τα πράγματα είναι σκοτεινά και γκρίζα μην αφήνεστε στο σκοτάδι και κάντε το πρώτο βήμα για την αλλαγή σας. Μπορείτε!